Какво обещават най-големите партии за това какво ще се случва с доходите? Въпросът стана особено важен, след като преди дни се появи докладът на финансовото министерство, който сериозно разбуни духовете и заговорихме за увеличаване на данъци и вдигане на ДДС за онези, за които досега важаха намалени ставки.

От заявките на партиите за минималната заплата, като че ли се поставя под въпрос дали тя ще стане 50 процента от средната. Това решение беше одобрено в последните дни на миналото Народно събрание и тази формула за определянето й трябва да влезе в сила от януари догодина. Дали това ще се случи, или не, ще зависи от решенията, които ще вземат следващите в парламента.

Според „Български възход” минималната заплата в момента трябва да е 850 лева, за да покрие поскъпването от последните месеци. Пенсиите да се индексират на тримесечие. За възрастните с ниски доходи да има помощи, но не на калпак. Данъци не бива да се увеличават, но и с рязкото вдигане на доходи трябва да се внимава.

„Ако много драстично се увеличат минималните заплати, това ще се отрази първо върху малкия и средния бизнес. Големите корпорации могат да поемат тези увеличения. Те са доста ликвидни – плуват в кеш, но малкият и среден бизнес може да бъде смазан”, заяви Никола Илиев от БВ пред Нова телевизия. 

От „БСП за България” са категорични - минималната заплата трябва да е обвързана със средната. Парламентът вече прие тяхно предложение тя да е 50 процента, но от догодина. Те настояват това да стане още този юли. Планират преизчисляване на пенсиите. Предлагат и вдигане на максималния осигурителен праг, което ще рече хората с по-високи заплати да плащат и повече за осигуровки.

„Нашата политика е последователна за увеличаване на минималната заплата. Към този момент това е някъде между 950 и 1000 лв.”, обясни лидерът на партията Корнелия Нинова.

За „Възраждане” пенсиите и заплатите трябва да се увеличават с процента на инфлацията. За минималната заплата следваща стъпка евентуално може да се направи едва в последното тримесечие на 2023 г. Увеличаване на данъци не е добра идея по време на криза.

„В момента, за съжаление, влизаме в някаква инфлационна спирала. Нямаме друг избор освен да вдигнем пенсиите и заплатите, така че да покрият около 15-те процента от инфлацията, като естествено зависи от това което ще видим в проектобюджета за тази година. Той предстои да се обсъжда. Другото много ключово нещо е дали пенсиите за социални плащания в бюджета –ще дойдат от оптимизация или от кредити.

Защото в единия вариант подпомагаме доходите на хората, а в другия създаваме допълнителна инфлация с тегленето на кредити. –Има и трети вариант и той е увеличаване на данъци. Не бихме предприели политика по вдигане на каквито и да било данъци в период на криза”, обясни Деян Николов от партията.

И според ДПС данъците не трябва да бъдат вдигани. Пенсиите трябва да се увеличават пропорционално, задължително за всички, за да не се оказва че има хора, които не получават нищо допълнително. Гласуваното обвързване на минималната заплата като процент от средната е добър ориентир.

„Разбира се и в изпълнителната власт в лицето на служебното правителство в момента и при социалните партньори продължава дискусията има ли някоя формула, която е най-подходяща за подобна ситуация. Хубаво е да има ориентир за да имаме по-голяма предсказуемост в икономиката”, твърди Петър Чобанов, представител на партията.

Според ГЕРБ – СДС е нужна нова формула за определяне на МРЗ, но дотогава да действа вече гласуваният текст - тя да е 50 процента от средната. За пенсиите трябва да се разработи нов модел за осъвременяване, без на тях да се гледа като на помощи. Без вдигане на данъци, но ако се овладеят проблемите в бюджета.

„Важно е да кажем, че ще имаме по-високи доходи, когато имаме устойчиво развитие и стабилен икономически растеж. В рамките на един 4-годишен мандат ние смятаме, че е реалистично БВП на страната да достигне до 240 млрд. лв., което би дало възможност минималната заплата да стане 1500 лв., средната около 3000 лв., а средната пенсия 1200 лв.

Знам, че тези числа са изключително важни за хората, но те са възможни само ако има решение на политическата криза и ако се даде възможност да има икономически растеж. Това може да се случи пред европейските програми, които в момента са блокирани и на практика България задържа инвестиции от около 7-8 млрд. лв. годишно”, поясни Деница Сачева.

За ПП-ДБ минималната работна заплата трябва да е 900 лв.

„Бюджетът може да понесе тези мерки, защото се вдигна събираемостта още през 2001 г. и всякакви извинения, че няма пари, за да се прави социална политика се оказаха абсолютно фалшиви”, смята Асен Василев.  

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук