Много известен шеф готвач, телевизионна звезда, е получил 100 000 лева да картографира и дигитализира софийските гробища. С неговата фирма са сключени два договора за едно и също нещо по 50 000 лева. Това съобщи в ефира на bTV Георги Георгиев кандидат-депутат на ГЕРБ.  

По думите му става дума за гробищата в Банкя – при положение че има общинска фирма, която се занимава с това и че струва десетки пъти по-малко.

Георгиев, който е общински съветник в СОС, бивш председател на градския съвет и водач на листата в 23 МИР-София за предстоящите избори, обаче отказа да разкри самоличността на звездния готвач. 

Той обясни, че по закон могат да се харчат пряко до 50 000 лв., след което се прави конкурс. В случая на един и същи ден с една и съща фирма (на въпросния готвач) са сключени два договора за сходен предмет – дигитализация и картографиране – за над 110 000 лв.

Друг скандален договор е за багерче под наем за 50 000 лева, сключен с роднини, разкри още той машинациите в Столична община. 

"Защото искам да работя. Влизам, за са си довърша работата по тема пътна безопасност." Така Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС отговори защо иска да стане народен представител. 

София се превърна в еталон на добро управление. Построени са 52 км метро. За 2 километра велоалеи в центъра на София видяхте колегите от ПП-ДБ-СС как се справиха, разкри Георгиев.

Нито един нов проект не е заложило управлението на Васил Терзиев, каза той. И допълни: С едно око ще гледам какви ги вършат в Общинския съвет. 

С какви очи колегите от ПП-ДБ-СС си вдигнаха заплатите на 10 хиляди лева, попита Георгиев и коментира, че за година техните заплати ще струват колкото една детска градина.

„За 25 години фирмата, която е придобила Симеоновския лифт, трябва да го оперира като лифт“, заяви още Георгиев.

Той уточни, че договорът е сключен през 2007 г. и е в сила до 2032 г.

„Най-спешният ни проблем в момента, преди да изпаднем в режим на взаимни обвинения, е да бъде възстановен Симеоновският лифт.

Това категорично може да бъде направено. Неизпълнението на задълженията за Симеоновския лифт и мълчаливото съгласие на кмета на София, водят до това фирмата да прави каквото си иска.“, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

Според него договорът с фирмата, която се грижи за лифта, трябва да бъде развален и Столична община да си върне акциите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.