„Бюлетината е по-силна от куршума“. Мнозинството от родните политици изпитаха на собствения си гръб мъдростта на американския президент Ейбрахам Линкълн.

След вота 2 в 1 за Народно събрание и Европейски парламент партийната сцена е като след бомбардировка. За което впрочем са си виновни всички застигнати от мощния артилерийски наказателен откос на гражданите на държавата.

Защото, ако случилото се в неделя трябва да се обобщи с едно изречение, то е, че току що отминалите избори са на ненаучените уроци, но най-вече – на развенчаните митове.

Мит № 1: Черният пиар работи

Не, на изборите в България той никога не е работил. Не само, а винаги се е връщал като бумеранг, нокаутирайки авторите си. Ако от ПП-ДБ – коалицията, превърнала предизборната кампания в пошла кръчмарска вечеринка, си бяха направили труда да се поучат не само от чуждите уроци от началото на демокрацията досега, но и от собствения си покъртителен опит в тази насока, щяха да го знаят.

Особено Христо Иванов - току подалият оставка заради претърпения от ПП-ДБ изборен крах лидер на „Да, България“. Или пък дясната му ръка и все още член на ръководството на формацията (засега) Антоанета Цонева. 

Първо Иванов през 2021 г., а след това и Цонева през 2022 г. решиха, че могат да заблудят избирателите и да прикрият политическата си немощ и олигархични зависимости с очерняща кампания. И получиха още тогава звучен шамар. На тогавашните парламентарни избори суверенът – българското общество, даде ясна оценка за акцията „Нито глас за Пеевски“ и двамата претърпяха пълно фиаско.

Две години и половина по-късно Иванов вече е детрониран лично от избирателите лидер на партия, създадена с участието на олигарха Иво Прокопиев. А Цонева по всичко изглежда, че за пореден път ще трябва да влиза в Народното събрание през задния вход – с пропуск на асистент или благодарение на някой отказал се от депутатското си място. Защото гласоподавателите на ПП-ДБ – стопили се наполовина спрямо предния парламентарен вот, са отказали да я пуснат да ги представлява в НС. 

Мит № 2: Черният пиар от страна на ПП-ДБ е единствената причина за фиаското им

Не, нека не се лъжем. Черният пиар далеч не е основният фактор, заради който вотът на избирателите нокаутира ПП-ДБ и ги запрати в ъгъла на партийната сцена. Друг явно ненаучен от мнозина изборен урок е, че веднъж излъгани, гражданите на държавата шамаросват хората, позволили си да ги подведат. А Христо Иванов и компания не просто лъжеха.

Ръководените от тях партии са заченати в лъжа. Създадени не „за да реформират държавата“, а за да осигурят власт на хората, които стоят зад тях и да им позволят да паразитират в бизнеса, медиите, политиката и НПО сектора, на гърба на цялото общество. Този порочен модел беше изграден и действа от вече близо две десетилетия, но стана прекалено виден през последните две години, в които кормилото на държавата се държеше от друго политическо формирование – ПП.

Вече влезли в историята на България като „партията на пудела, носещ пачки“, натрупани от контрабандни канали, покровителствани от лидерите на въпросната формация. И като хората, обезценили думата „промяна“, използвайки я, за да натрупат милиони в собствените си джобове.  

Мит № 3: Новоизбраният лидер на ДПС Делян Пеевски няма да увеличи изборния резултат на движението

Това беше една от основните опорки на ПП-ДБ и пригласящите им медии, „експерти“ и НПО активисти през месеците от февруари, когато Делян Пеевски бе избран за председател на движението. Е, вотът в неделя я разби на пух и прах. ДПС излезе от изборите като единствената партия, повишила подкрепата си в абсолютни числа въпреки ниската избирателна активност.

Под ръководството на Пеевски, подкрепата си за нея са дали над 366 000 избиратели – с близо 20 000 повече спрямо предния парламентарен вот през 2023 г., изпращайки я на историческото за формацията второ място. В Кърджали, където листата се оглавяваше от Пеевски (традиционно лидерът на формацията води именно тази листа), също има ръст на подкрепата. При 47 433 гласа през 2023 г., на току що отминалия вот за движението и лидера му вота си са дали 55 127 избиратели.

Всъщност, за да сме честни, митовете за ДПС, разбити на изборите 2 в 1, не са един, а поне три. Защото резултатите спукаха въздуха под налягане и на други две опорни тези, набивани на обществото в продължение на години – че движението зависи основно от гласовете от избирателните секции в Турция, а също, че разчита само на гласовете на традиционните си избиратели.

Резултатите от вота за Европейски парламент, където ДПС също зае второ място, ясно говорят за несъстоятелността на първия мит, защото право да гласуват за евродепутати имат само българите, живеещи в страните-членки на ЕС.

Що се отнася до другия мит - според данните за профила на избирателите, обявени от социолозите в дните от началото на седмицата, близо 20% от подкрепата за движението или всеки пети глас, идва извън традиционните избиратели на партията.  

Толкова за митовете. А що се отнася до истината – тя е там, откъдето започнахме. За разлика от останалите, ДПС и председателят й Делян Пеевски неизменно са били гаранти за демокрацията, евроатлантическия избор на обществото ни и интересите на гражданите.

Чувайки техните проблеми и давайки решения за преодоляването им. Последователност, която не може да бъде заглушена с черен пиар и лъжи и благодарение на която са единствената формация, която на пореден вот получава доверието на все повече хора.