Да наричаш над 17% от избирателите „неприлично петно“ е не само проява на ниско гражданско възпитание, а признак на наглост

 Жълтопаветните бардове, като журналиста Веселин Стойнов, така и не разбраха, че ДПС трупа подкрепа, защото брани интересите на хората

Изборите отминаха и вече е пределно ясно – почти всички формации, класирали се за новото 50-то НС губят позиции и гласове. В това число дори първите на изборите. А за едни съвсем доскорошни управляващи – ПП-ДБ, чийто лидери и клиентелистки кръгове в продължение на две години държаха държавата в менгемето на собствените си интереси, вотът донесе истински крах, който я запрати на трето място, а без малко – и по-надолу. За формацията са гласували с над 50% по-малко избиратели в сравнение с предния парламентарен вот през април 2023 г.

Единствените, които въпреки ниската избирателна активност напълно реално качват подкрепата са ДПС – гласът си за тях са дали над 366 хиляди избиратели, което е с близо 20 хиляди повече спрямо миналогодишния вот за НС. Така под ръководството на лидера си Делян Пеевски, за когото тези избори бяха първи на председателската позиция, формацията не само увеличава депутатите си с 11 души, но заема за първи път в историята си второ място на вота и за Народно събрание и за Европейски парламент.

На този фон в българската секция на „Дойче веле“ се появи „анализ“, в който вместо да се изследват истинските причини за случилото се на 9 юни, в това число и за скандално ниската избирателна активност, по стара традиция е пуснат вентилаторът с опорки. Срещу ДПС и лидера на Движението Делян Пеевски.

Пред Борисов стои огромен проблем: Пеевски“, пише авторът Веселин Стойнов, който може и да се подвизава като „перо“ в БГ секцията на иначе престижната немска медия, но всъщност си е изцяло роден кадър на медийната машина за манипулации, сформирана от „повелителя на мейнстрийма“ (по собствени признания) олигарха Иво Прокопиев. Който впрочем е създател и на ПП-ДБ. И продължава: „Възможно е ГЕРБ да потърси вариант за експертен кабинет с по-широка парламентарна подкрепа, но това отново трудно може да се обясни като нещо различно от смокинов лист, прикриващ неприличното участие на ДПС на Пеевски в него“. Това впрочем е само един от поне половин дузината пъти, в които Движението е описано в текста в комбинация с думата „неприлично“.

Че наистина има нещо скандално и неприлично, но то е да наричаш „петно“ и да се опитваш да зачеркнеш вота на над 17% от избирателите и над 366 хиляди граждани на държавата, демонстрирали – на фона на продължаващата с години очерняща кампания срещу ДПС и лидера й Пеевски, че вярват именно на тях. Подобни изявления не са просто проява на ниско гражданско възпитание, а признак на пошлост, наглост и самозабрава. 

Впрочем именно самозабравата, пошлостта и наглостта доведоха до вече споменатия крах на ПП-ДБ - политическите аватари на машината, за която работи и авторът на въпросния текст (казваме "текст", защото съдържанието му трудно би излязло от квалификацията за поръчково, злобно и тенденциозно и няма нищо общо с политически анализ). Независимо от мащаба на опорките, с които машината за манипулации вече над десетилетие очерня едни и венцеслави други по команда на създателя си Иво Прокопиев, гражданите на държавата искат някой да защитава техните интереси, а не да посяга към джоба им, за да пълни чужди банкови сметки. И именно затова шамаросаха ПП-ДБ, доказвайки старата максима, че самозабравата рано или късно се наказва.

А в същото време увеличиха подкрепата си за ДПС, пращайки Движението и лидера му на второ място. Ясно давайки им мандат и доверие да влязат във властта. Защото все по-увеличаващата се подкрепа за Движението през годините се дължи и на факта, че ДПС и лидерът й Делян Пеевски последователно показват, че се интересуват от проблемите на хората и имат решение как те да бъдат преодолени. Факт, който вече е видим и с просто око. Колкото и жълтопаветните бардове, подобни на Веселин Стойнов, да се опитват да го заличат.