„В последните 5-6 години съм политологът, който най-ярко защитава политиката на Корнелия Нинова и това ръководство на БСП по отношение на неговата твърда опозиционност, както по отношение на партията разбила партийната система в България – визирам ГЕРБ и персонално Бойко Борисов.

Нинова нито се предаде, нито се продаде. Единствената остана като алтернатива на това задкулисие и статукво, което управлява държавата през последните 15-16 години.“

Това заяви кандидатът за народен представител от БСП Калоян Методиев в ефира на BGonAIR.

Той обясни, че споделя социално-консервативните елементи в политиката на партията, както и социалната политика, които Корнелия Нинова като лидер на БСП провежда.

„Работил съм и в правителство като началник на нейния кабинет. Постигнаха се невероятни резултати. За 7 месеца излязохме на 1-во място в ЕС по ръст на индустриално производство, 22 милиарда за социална политика.

Конкретни неща като безплатни детски градини, индексация на пенсии. Тези 3 неща вече ми дадоха увереност да се включа в политиката като кандидат“, добави политологът.

„Беше една финансирана от ГЕРБ мантра и прекарвана през определени говорители, че левия вот е разединен – в опит да се вкара БСП в някакъв земеделски сценарий от 90-те години.

Много по-тежко разслоение има в момента около Възраждане със 7-8 националистически партии. Около  ГЕРБ започват различни други формирования. Може да има и 14 листи, но видяхме каква е тежестта им.

Едната левица, за която се тръбеше колко е важна, не я хваща социологията. Тоест те са под 1%, Ваня Григорова – новата звезда с огромни пари в кампанията, при положение, че тя и Мая Манолова нямат формация зад себе си.

Големи пари се изливат там и въпреки това на социология 1.5%. Призивът ми е да не се подвеждат хората по пропагандни кампании. В политиката 1 и 1 не прави 2, понякога е нула", коментира Калоян Методиев за опитите на Борисов да срине социалистическата партия.

Той отправи призив към избирателите. „Не си давайте гласа за малки партии. Повечето участват само, за да вземат субсидия, да изкарат някой  държавен лев. Знаят, че няма да влязат в парламента, но по този начин се спъва реалния шанс да има алтернатива за прокарване на национална, социална, индустриална политика в следващото Народно събрание.“

По думите му изборите са вид състезание, а кампанията е изключително динамична. „Ако по подредба на социолози решавахме резултата – по-добре да не правим избори. За първи път сме на избори след подобна ситуация – една ненормална управляваща коалиция, така наречената сглобка. В нея ПП и ДБ брутално излъгаха избирателите си.

Събраха се с Борисов и Пеевски в едно управление, което е трагично като резултати и нула като морална компонента. Избирателите този път могат да преценят по-трезво.

Ако гласуват за един ден да накажем някой – прибираме се вкъщи и нищо не се променя. Но имаме алтернатива – сглобката от едната страна и БСП в лицето на Корнелия Нинова, която остана единствената, която не се прегърна с Борисов.

Единствена удържа на този натиск въпреки компроматната война и изливане на милиони във вътрешни опозиции. Изливаше ги Борисов чрез обществени поръчки на хора, които играят вътрешна опозиция.

През хотели, дупки във Варна, поръчки за горива. Но това бизнес крило има пренебрежимо малко участие в обществото като подкрепа“, добави кандидатът за народен представител от 25 МИР в София. 

„Тройката Борисов, Пеевски и Радев работи в синхрон в политиката, но няма да им стигнат гласовете за самостоятелно управление. Борисов има един голям страх в политиката и това е ДПС.

Въпросът е до каква степен е зависим в момента. Но от другата страна на везната е страхът в обществото. Такова управление гарантира страх, никой няма да е сигурен за бизнеса и имуществото си - независимо дали е малко квартално магазинче или голяма фабрика. Всички бухалки ще са у тях", коментира политологът за политическата ситуация у нас.

По думите му единствената формула да излезем от спиралата на изборите и това, че в момента имаме служебен кабинет на ГЕРБ е да се направи надпартийно управление, експертно и с конкретни стъпки.

„Парите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, овладяване на политическата нестабилност, гарантиране на социалните системи, за да могат да функционират нормално.

Такова правителство, което с определен хоризонт и ако може да го подкрепят всички партии с идеята да започне поетапно излизане на страната от политическата криза. Иначе влизаме в спиралата на изборите и изчезва партия след партия, която се докосне до Борисов. Той е лампа за мухи“, допълни той.

„ГЕРБ може да са 1-ва политическа сила, но те са едни 500 хиляди души. Ако държавата трябва да е заложник – другите 5 милиона какво да правят? Другите 5 милиона също имаме значение, не може света да се върти около спасението на Борисов.

Във всички възможни европейски класации по времето на Борисов сме на последно място. Първи сме единствено по негативните. В кого е мандата при едно надпартийно управление не е толкова важно. Трябва поне една година, за да могат да се успокоят нещата в държавата“, обобщи Методиев.

Той бе категоричен, че няма никакво доверие на служебния кабинет на Борисов, нито на вътрешния министър и прокуратурата. „Искам да се обърна към избирателите: Никой няма право да ви краде гласа.

Помнете Борован. На местните избори се видя как една комисия подправя протоколи, сменя преференции. Тия хора в момента са на подсъдимата скамейка. Започваме кампания да събираме доброволчески корпус за наблюдение по двама души на секция. Независимо вкъщи, пред компютъра или пред телефона. ГЕРБ докараха България на 1-во място в света по невалидни бюлетини.

Драскат с химикал, с маникюр по бюлетините. Ако се опитат да откраднат вота чрез невалидни бюлетини или фалшиви протоколи – всички, които наблюдават този процес да сигнализират. Не трябва да им позволяваме да крадат вота на избирателите“, добави кандидатът за депутат от БСП по отношение честността на изборите.

„Българите живеят с 10 години по-кратко от останалите европейски народи. Това не е заради климат или война, а е следствие  само на лошото управление на ГЕРБ в последните 15 години. Изборът в момента е дали тези 500 хиляди души ще се качат на гърба на останалите 5 милиона и ще ни управляват по начина, по който ни слагат на последно място в ЕС“, каза в заключение Калоян Методиев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!