Разочарованието у хората е много голямо и е възможно в рамките на предизборната кампания да станат значителни промени. 

Това коментира пред БНР Васил Тончев от социологическа агенция "Сова Харис". 

Извънредно! Нов играч влиза в битката за парламентарния вот! СНИМКА

По думите му хората очакват нещо ново и различно. А на хоризонта няма нищо ново, добави той и прогнозира: 

"Това вероятно ще доведе до скептицизъм и до отказ от гласуване на значителна част. Според мое мнение между 2 и 2,5 млн. избиратели ще отидат до урните, което е по-малко от предишните избори. При по-ниска активност ще се отзоват само твърдите ядра, което значи, че партиите с развити структури ще получат значително предимство". 

Според него евентуално обединение около Ваня Григорова и Мая Манолова е нещо ново и различно, но не е явление, което ще може да предизвика огромна вълна към себе си. По думите му обаче такова обединение би имало потенциал да влезе в следващия парламент. Социологът изказа мнение, че не можем да очакваме обединение около Корнелия Нинова. Левите избиратели бяха около милион преди 5 години, а сега са под 250 хил., подчерта той и обясни, че голяма част от тези хора ще търсят различно представителство. 

Васил Тончев очаква движение от парламентарно представените партии към парламентарно непредставените. За момента няма субект нито в ляво, нито в дясно, който да успява да привлича в голяма степен интереса на гласоподавателите, отбеляза той. 

"Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките партии. Хората търсят нещо различно.

Според него вероятно ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята той.

Изключено е ГЕРБ и ДПС да направят сами правителство, категоричен е Тончев. Възможно е обаче в комбинация и с други субекти да влязат в мнозинство, допусна той, като видя възможност в ИТН, ПП и ДБ.

Президентът ще излезе на политическата сцена, когато международната обстановка предразполага, каза още социологът. Според него сега ситуацията е твърде неподходяща за него. Неговите тези след година може би ще станат водещи в международен план, подчерта той.

За служебния кабинет, указите в ръцете на президента и желанието на премиера Главчев да бъде и външен министър, Васил Тончев изказа мнение:

"Мисля, че ще намерят компромисно решение. Напрежението в момента в никакъв случай не е полезно. Най-вероятно е премиерът да поеме и поста на министър на външните работи с уговорките, че ще се намерят съответните заместници, които ще свършат тази работа". 

Служебното правителство по дефиниция е за да осъществи честни избори, напомни социологът. По думите му от технологична гледна точка трябва да се намери успешен вариант. Да се сложи политическа фигура би донесло сериозно напрежение при останалите играчи, които ще се явят на изборите, смята социологът. И коментира:

"В България се изгради добра изборна администрация през годините. Справяла се е и с доста тежки задачи. Тази сега също не е лека. Политиците по всякакъв начин се опитват да ѝ пречат, като постоянно ѝ поставят капани. Надявам се, че пак ще се справи. Това е изключително важно, за да има нужното спокойствие в страната".