След провала на ротацията кампанията започна с пълна сила. Това каза пред БНР социологът от агенция "Насока" Елена Дариева.

"Още в дните преди празниците бяхме свидетели на своеобразен тест на реакциите – скачахме от скандал в скандал и често политическите сюжети се преплитаха с криминални. Такова преплитане е изключително заблуждаващо – замъглява преценката на избирателя, той вече трудно може да следва здравата рационална логика на политически избор. Тя обраства с криминални сюжети."

Създава се впечатление, че ПП са в отбранителна позиция. Синхронът между част от останалите политически сили става все по-видим. Дори използват изключително близки думи, гласи прочитът на Дариева.

Комуникационните неблагополучия при ПП-ДБ не са от вчера. Политическите им противници се възползват от тази слабост, посочи Елена Дариева.

Кампанията на ДПС по места е много интензивна и не тече от вчера, отбеляза социологът.

"Техните избиратели са изключително мобилизирани. Те са заложили на кампания лице в лице и срещи с избиратели по места."

Фрагментацията в бъдещия парламент ще предполага отново да се седне на масата на преговорите, обясни още социологът.

"Парадоксално, от една страна отношенията след 9 юни ще зависят от съотношениятаСтратегията е разчетена с къс хоризонт, в който огневата мощ е засилена, нападките са яростни.

В същото време има диференциация на този огън – ако се критикува, не се критикува политическата сила като цяло, така че да можеш да си оставиш вратичката отворена."

Повратният момент ще бъде изместен към края на кампанията. Повечето социологически агенции ще проведат новата вълна от проучванията си в навечерието на вота.

Малко са онези, които ще са на терен в същинската част от кампанията. Очаква се да настъпят размествания, каза Елена Дариева.

Според нея е изключително важно колко формации имат шанс да излъчат свои представители, за да може по-голяма част от гласувалите да се чувстват представени.

Относно подредбата на втората, третата и четвъртата политическа сила Дариева подчерта, че е важно "дали тези три формации ще се движат в пакет или една от тях ще се откъсне".

Има малки формации, около 4%-ната бариера, чиито шансове не бива да бъдат подценявани. Такива наблюдаваме както вляво – в лицето на "Солидарна България", така и в дясното политическо пространство: в лицето на "Синя България", допълни тя. 

Делът на нерешилите за кого да гласуват – около 15%, има потенциал да размести съотношенията, изрази мнение Елена Дариева.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.