В изпълнение на молба за екстрадиция, изпратена от българската прокуратура до властите в Република Узбекистан, у нас бе върнат обявеният за международно издирване Илиян Тодоров. Той бе доведен на летище „София“ от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.

Това съобщиха от прокуратурата.

Ето какво още пишат от държавното обвинение:

Илиян Тодоров бе издирван във връзка с влязла в сила въззивна присъда с наказание „доживотен затвор“, по дело за убийство на двама младежи, както и за опит за убийство, извършени на 18.04.2009 г. близо до дискотека „Соло“ в София.

Точно преди една година Тодоров бе задържан в столицата на Узбекистан, след като се легитимирал пред местните власти с подправен паспорт. Спрямо същия там бе постановена присъда по обвинение за използване на неистински документ.

След серия от разговори между българската и узбекистанската прокуратура, инициирани от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, през октомври м.г. на работно посещение в София пристигна делегация на Главната прокуратура на Република Узбекистан.

Главният прокурор Борислав Сарафов постави въпроса за връщането на Тодоров в България като изтъкна приоритетния характер на казуса и необходимостта осъденият да изтърпи наложеното му от ВКС през 2013 г. наказание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук