Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, Андрей Боцев - началник на отбраната, Петьо Мирчев - зам.-командир на ВВС, ген. Борислав Сертов - директор на Военна полиция, и бригаден генерал Димитър Иванов дадоха извънреден брифинг по повод трагедията, случила се на летище Крумово тази вечер с военен хеликоптер.
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Първо искам да изразя своите съболезнования към семействата и близките на загиналите. Трагедията е голяма. Хеликоптерът е изпълнявал тренировъчни полети - това е било четвъртият полет за деня. Най-вероятно - това е моето лично мнение, става въпрос за техническа повреда, която е довела до падането. Изключително рано е все още - само няколко часа след трагедията, да говорим - нека да изчакаме експертизата. В момента се прави оглед на мястото на произшествието, Военна полиция и Военна прокуратура са там. 

От изявлението на министъра става ясно, че до изясняване на причините за катастрофата спират полетите от авиобаза Крумово. Военно-транспортният вертолет Ми-17 е изпълнява полет за аварийно-спасителна работа - височината за такъв полет е нормално да бъде такава, около 30 - 50 метра. Машината е 30-годишна и още 200 часа е можела да лети, преди да й се направи отново ремонт. Хеликоптерът е водел парада на "Гергьовден" и е собственост на авиобаза "Крумово". Катастрофиралият вертолет е с борден номер 417. През миналата година той е преминал ремонт в ТЕРЕМ "Летец" в София, има още 5 такива хеликоптери.
 
Двамата пилоти са опитни пилоти, единият е с над 600 летателни часа, другият - над 500. Капитан Пламен Пантелеев, който е 70-и набор, е от Бяла, Русенско, а капитан Стоян Неделчев е 73-и набор и е от Елхово. Единственият оцелял от разбилия се край Пловдив военен вертолет Алексей Каменов е в стабилно състояние, със счупен глезен. Сам е напуснал кабината на разбилия се вертолет и е вървял 100 метра.
 
Ген. Борислав Сертов - директор на Военна полиция, каза, че срокът за разследването е 30 дни. Няколко версии ще бъдат издигнати, рано е още да се дават изявления в тази насока.
 
Припомняме, от Военното министерство и премиерът Бойко Борисов изказаха съболезнования на близките на загиналите при изпълнение на служебния си дълг. В разговор с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов Борисов разпореди да бъде информиран за фактите и обстоятелствата, довели до инцидента. По отношение на ранения военен техник министър-председателят Бойко Борисов разпореди да бъде оказано пълно съдействие за неговото лечение.

Източник: trafficnews.bg