Стабилно е състоянието на пилота, пострадал при инцидента в авиобаза „Безмер”, съобщават от ВМА. Няма опасност за живота му, но остава за наблюдение, предава Нова тв.

Разследването на инцидента продължава. Вчера полковник Пейо Дончев катапултира от малка височина. На мястото избухна пожар, а самолетът е напълно разрушен. 

Пострадалият пилот беше транспортиран със "Спартан" до Военно-медицинска академия в София. След обстоен преглед и изследвания от лечебното заведение заявиха, че опасност за живота на военния няма, той е контактен и в добро общо състояние, без травматични увреждания.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов назначи комисия, която да провери причините за произшествието. С инцидента се зае и Военно-окръжната прокуратура в Сливен.

Според полковник Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Сливен, пилотът е взел правилното решение да катапултира. "Следователите започнаха досъдебно производство. Намерихме останки от самолета, запазени са само част от едното крило и опашката. Парашутът се е отворил, катапултът е работел, затова пилотът е в добро състояние. Днес той ще бъде разпитан, ако е в състояние за това. Вчера беше в шок, на системи", съобщи той. 

По думите му възможните версии са техническа неизправност, пилотска грешка или непредвидени обстоятелства, като например времето или птици. "Започнаха разпити на всички лица, които имат отношение към тренировъчния полет. При кацане са били два самолета - един водач и един водещ. Експертизите ще отнемат около 2 месеца, но срокът е недостатъчен, така че ще бъде удължен", обясни полковникът.

„Трябва да оставим специалистите, които разследват случая”, коментира в предаването „Здравей, България” генерал Спас Спасов, председател на фондация „Български военновъздушни сили”.

По думите му откакто самолетите са ремонтирани са направили доста часове.

„Летят интензивно е непрекъснато. Доколкото знам всичките летят”, каза ген. Спасов

 „Непрекъснато се прави нальот. И при изпълнение например на 50 часа на машина се извършват определени процедури”, обясни генерал Спасов. „При този самолет техниката е доста подсигурена, дублирана, за да може, ако откаже нещо, да премине на резервна система. Това е станало в процеса на кацане. При него самолетът е в уязвим етап. Ако нещо се случи, няма много време за реакция. Този пилот е опитен – летял е на различни типове самолети. Има опит. Но когато има дефицит на време, не знаем как ще реагира, който и да е пилот. Най-важното е, че е спасил себе си”, обясни генерал Спасов.  

Малка е вероятността проблем с двигателя да е причината за инцидента със самолета Су—25 на авиобаза „Безмер”. Мнението изрази журналистът от списание „Криле” Димитър Ставрев.

„Дори да възникне проблем с единия двигател, това е самолет, който може да каца с един двигател. Много малка е вероятността и двата двигателя едновременно да са отказали, по-скоро е нещо със системите, които управляват височината и насочването на самолета”, коментира Ставрев.

По думите му в момента Су25 са най-модерните самолети в българската авиация.

Въпреки че са на 35 години, Ставрев каза, че няма стари и нови, има поддържани и неподдържани самолети. „В идеално състояние са. Бях възхитен от новите възможности, които са получили след този ремонт”, каза Ставрев.

Проблем остават малкото летателни часове. „За миналата година най-много летелите имат 25-30 часа”, каза Ставрев.

Марин Петров, който е борден инженер на хеликоптер, обясни, че има програма за техническо обслужване. В нея е разписано по часове какви проверки се извършват. „Авиационната техника се поддържа както трябва. Съгласен съм с твърдението, че няма стари и нови, има поддържани и неподдържани самолети”, коментира Петров. А по думите му в „Безмер” самолетите се поддържат както трябва.

„Разбрах, че това е първият полет на полк. Дончев за годината. В България има система, при която много хора, които не са в авиобазите, летят по 3-4 часа на година, за да получават летателни пари”, каза Ставрев. Според него тази практика трябва да се прекрати. „Те нямат реална бойна стойност в случай на въоръжен конфликт”, каза Ставрев.  

„Полк. Дончев е добър пилот, затова са му позволили да направи самостоятелен полет. 90% от останалите просто ги превозват, за да взимат тези пари”, каза Ставрев.

„Самолетите, които могат да летят – и МиГ-29 и Су-25, се броят на пръсти. Жалкото е, че губим един боен щурмови изтребител, хубавото е, че пилотът е жив и здрав”, коментира Николай Калев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук