Днес около 14:13 минути самолет СУ-25 К на борда с полк. Пейо Дончев е претърпял инцидент. Пилотът се катапултира успешно. След катапултирането пилотът е в добро здравословно състояние, контактен е, лично разговарях с него. Това заяви на извънреден брифинг министърът на отбраната Димитър Стоянов. 

Думите му идват след инцидента на полигона в "Безмер".

"В момента е във Военномедицинска болница, където му се извършват прегледи. В добро състояние е. Самолетът е напълно разрушен, но това е било най-доброто в ситуацията", категоричен е министърът.

Стана ясно как се е стигнало до рухването на бомбардировача Су-25 край Безмер

"Прекалено е рано да се говори за причини. Назначена е комисия, която ще разследва ситуацията. Рано е да се говори за версия. Всяка версия в този момент би било спекулация", каза той.

Стоянов добави, че това е регулярен полет.

"Напълно опитен пилот е това. Полковник Дончев има над 750 часа нальот", огласи той.

"Щом пилотът е катапултирал успешно, парашутът се е отворил и пилотът е контактен, това значи, че е действано правилно в ситуацията", смята министърът.

"Нека комисията си свърши работата, ще излезе с първоначален доклад и тогава ще имаме версия за инцидента. Не мога да кажа лед колко време ще се случи това. Всичко се случва в етапа на кацане в района на авиобазата", добави той.

"Неизправен самолет в авиацията не се изпуска до полет. В момента всички самолети са приземени, няма да се лети, докато не се установи причината за инцидента", отсече министърът.

"Няма значение дали самолетът е руски или западен. Важно е да летят само изправни самолети. Няма подаден сигнал за отказ на летателната техника, но отчитайте фактите, че тези процеси са скоротечни. Пилотът е действал правилно, след като е жив", отново подчерта Стоянов.

"Няма време да избираш място за катапултиране. Самолетът е паднал в района на поделението", разясни той.

Стоянов бе помолен да припомни имало ли е подобен инцидент с точно този модел самолети:

"Има един загубен самолет СУ-25 К през 1988 година и то е при стрелба на полигон. Тогава такава машина е била унищожена", завърши той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук