Прототип на военнотранспортния самолет Ил-112В се е разбил в Кубинка край Москва, съобщават световните агенции. По предварителни данни и тримата членове на екипажа са загинали.

Командир е бил заслужилият пилот-изпитател, герой на Русия - Николай Куимов. Заедно с него са загинали пилотът-изпитател от 1-ви клас Дмитрий Комаров и изпитателният полетен инженер от 1-ви клас Николай Хлудеев.

"Техническа повреда е причинила пожар в един от двигателите. Тъй като самолетът кацаше и имаше малка надморска височина и ниска скорост, повредата на двигателя доведе до спиране на самолета и падането му, последвано от разбиване в земята“, коментира запознат с разследването.

Ил-112В излита от летището в Кубинка за Раменское и се разбива в околностите на село Николское.


Няколко дни преди инцидента Ил-112В пристигна от Воронеж в Москва, за да участва във форума Армия-2021. Този самолет се счита за един от най-новите: самолетът все още е в процес на изпитания и трябва да замени остарелите Ан-24 и Ан-26. Предназначен за транспортиране и кацане на военнослужещи, оръжия, леко оборудване и други товари с максимално тегло до пет тона. Машината е направила първия си полет на 30 март 2019 г. 

След това летателните изпитания на единствения прототип са спрени за две години, за да се подобри конструкцията и да се намали теглото на самолета, в резултат на което вторият полет на прототипа Ил-112V се състои едва на 30 март 2021 г. От този момент нататък прототипът е направил само 15 полета по предварителната програма за тестване.

В мрежата се появиха кадри от момента на катастрофа на самолета.

  

Кадрите, публикувани от очевидци, ясно показват как прототипното превозно средство, което започва да каца първо пуши, а след това пламва десният двигател. Според непотвърдени доклади, в двигателя на Ил -112V е възникнала неизправност, която се появява поради проблеми в двигателя. Пренапрежението често може да бъде причинено от проблем при ремонт или поддръжка. Друга причина е дефект в монтажа (или дизайна) на електроцентралата.

Преди катастрофата екипажът успял да съобщи за пожар на борда, но няма данни как е работила пожарогасителната система. Сред версиите, които на първо място се проверяват от специалисти, има и повреда на пожарогасителната система. Ростех вече създава комисия с участието на изследователски институти и фабрики за самолети, които да разследват причините за катастрофата на самолета.

Превод и редакция: БЛИЦ


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!