Пиян и дрогиран шофьор връхлетя с автомобила си върху 14-годишно момче в казанлъшкото село Бузовград. Детето е в изключително тежко състояние с черепно-мозъчна травма в реанимацията на УМБАЛ-Стара Загора, предава bTV.

Трите момчета са карали колелета и са спрели до вендинг автомат край пътя, за да си вземат топли напитки, както често правели. Това е разказало едно от децата на майка си снощи.

„Каза, че са видели колата, изчакали са я да мине, нямало е други коли и колата с бясна скорост помита детето. Това е станало пред очите на моя син“, заяви Валентина Узунова. 

Шофьорът не спрял след инцидента и дори не е намалил скоростта.

„Установен е четири часа по-късно в дома си, автомобилът е бил там, иззет е по досъдебното производство и водачът е тестван за алкохол и наркотици“, заяви районният прокурор Таня Димитрова.

Първите проби сочат, че 57-годишния мъж от съседното село Розово е бил с 1,38 промила алкохол в кръвта.

„Установено е, че е употреби метамфетамин, но тепърва предстои анализ на кръвните проби, които водачът е дал“, допълни наблюдаващият прокурор Дойчо Цанев.

Преглеждат се записите от камерите в центъра на село Бузовград, каза кметът Мая Берова. По думите ѝ по улиците често се кара бързо, а пътищата са натоварени.

„Шокът наистина е голям. Молим се всички за детето, то е от добро семейство. Децата играят на пътя и проблемът е, че няма къде да играят“, добави тя. 

Случаят коментира и главният прокурор Иван Гешев.

„Какво още трябва да се случи, за да разберем, че трябва да спрем да се раняваме и убиваме на пътя? Какво още чакаме, за да спрем войната на пътя?

Явно смъртта по пътищата на България не е приоритет. Важно беше в рамките на дни да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура“, заяви той.

Шофьорът е задържан за 72 часа, а Районната прокуратура на Стара Загора ще поиска той да остане в ареста за постоянно.