От 2017-та година насам средно годишно биват осъждани около 50 шофьори, които са причинили тежка телесна повреда или смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотични вещества. Това казва министърът на правосъдието Данаил Кирилов в отговор на парламентарен въпрос, предаде БГНЕС.

Според статистиката на правосъдното министерство, за 2017 г. общо 49 души са осъдени на ефективен затвор за шофиране в нетрезво или дрогирано състояние с причиняване на смърт или тежка телесна повреда на пътя.

През 2018 г. за същото престъпление са осъдени 59 лица, а през 2019 г. – 57.

За първите четири месеца на тази година – от януари до края на април, ефективна присъда за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, при което е причинена тежка телесна повреда или смърт, осъдените лица са 9.

Присъдите им са различни, като Наказателният кодекс не прави разлика между това дали водачът е карал след употреба на алкохол, или на опияняващи вещества.

Всички осъдени са по чл. 343 от Наказателния кодекс, ал. 3, буква „а“ и „б“, които гласят, че „Ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека наказанието е: при тежка или средна телесна повреда – лишаване от свобода от една до шест години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от две до десет години; при смърт – лишаване от свобода от три до петнадесет години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от пет до двадесет години“.

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов, който отговаря на същия депутатски въпрос, през 2017 общо регистрираните пътно-транспортни инциденти с участието на водачи, употребили алкохол и упойващи вещества, е 1166. От тях 54 водачи са дали положителен полеви тест за наркотици или техни аналози, като в 20 случая произшествието е било особено тежко, тоест има загинали един или повече човека.

През 2018 г. са хванати 1091 водачи, причинили ПТП след употреба на алкохол, като при 65 от тях полевият тест за наркотици е бил положителен. 18 от тях са причинили смърт на пътя, тоест са били виновници за тежък инцидент със загинали.

През 2019 г. инцидентите с пияни шофьори на пътя са били 862, като 49 от водачите са били под въздействието на наркотици, а 14 от тях са причинили смърт на пътя.

За първите четири месеца на тази година – от началото на януари до края на април 252 пияни шофьори са били виновни за инцидент на пътя, като 20 от тях са употребили наркотици, а 10 от тях са причинили катастрофа със смърт на пътя.