Голям житейски късмет и истинско чудо - така определят ситуацията с шофьора от шуменското село Тервел, който се преобърна в дере и остана затиснат в колата си цели 17 часа, неговите спасители Здравко Здравков и Пламен Троев, пише "Труд".

Двамата са служители на Пожарната служба в Шумен. Трудната операция по изваждане на шофьора на ляв завой, край село Развигорово, траяла около 50 минути. Завършила щастливо, благодарение на техните умения, също и на съдействието на служители от КАТ, както и на близки на пострадалия мъж.

Здравко първи слязъл в дерето по силно наклонения, пресечен и хлъзгав терен. Колата била по таван, а вътре в нея човекът бил силно изтощен, много изморен и на няколко пъти изгубвал дори съзнание. Поискал вода, спасителите му наплискали лицето и му намокрили устните. "Действахме много внимателно, не сме медици. Той казваше, че много го боли тялото. От 14 г. работя в пожарната и за първи път попадам в такава ситуация. Да стоиш 16-17 часа в обърнат по таван автомобил, без вода, затиснат..., голям късмет си е да си в сравнително добро състояние", коментира Здравко.

Първоначално мислели, че ще се наложи да използват техника за рязане на колата и я свалили в дерето. Преценили обаче, че ще могат да го изтеглят човека, без да режат колата и наистина успяли. 25-годишният мъж бил едър и го носили с помощта на останалите спасители.

И според двамата спасители, подобни случаи, в които животът се съхранява на косъм по пътищата, зачестяват. Трудно е да се определи причината - липса на концентрация, разсейване, фатални грешки, скорост. "Ползваме повода, за да призовем шофьорите да карат разумно и да пазят останалите участници в движението", казва Пламен Троев.

А как спасителите оцеляват в такива ситуации е още по-трудно да се отговори. Според Здравко Здравков: "Винаги има опасност, но професионално изкривяване ли е или друго, не мислиш първо за себе си, а за пострадалия".