Окръжна прокуратура Пловдив привлече като обвиняем А.З., на 19 г., египетски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в България, за това, че вчера на автомагистрала „Тракия“, край Пловдив е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 27-годишен сирийски гражданин.

В ранните часове на деня, обвиняемият А.З., който бил зад волана на лек автомобил„Тойота“ се движел по аутобана в посока от Харманли към София.  В колата пътували 9 сирийски граждани, които били без документи за самоличност.

Установено е, че обвиняемият А.З. качил чужденците в автомобила от района  на Харманли. В района на 133 км на автомагистрала „Тракия“, край Пловдив , А.З. изгубил управление над автомобила.

Той се завъртял на пътното платно и се ударил в движещия се зад него лек автомобил „Опел“, управляван също от сирийски гражданин, след което настъпил удар и в мантинелата между двете ленти за насрещно движение. 

Както БЛИЦ съобщи, при удара на място е загинал сирийски гражданин, пътуващ в лекия автомобил „Тойота“. Пострадали са още трима сирийски граждани от същия автомобил, двама от които са настанени в болница.

След установяване на състоянието им, ще се прецени и прецизиране на правната квалификация на престъплението. Няма пострадали от лекия автомобил „Опел“.

Обвиняемият А.З. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  
Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен А.З., е от две до шест години „лишаване от свобода“.  

Освен горното, тъй като до този момент не е било започнато разследване във връзка с евентуално нерегламентирано превозване на мигранти, с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив са били отделени материали от разследването и е било образувано ново досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2 от Наказателния кодекс – за подпомагане на чужди граждани да преминат през страната, в нарушение на закона, с цел имотна облага, което е изпратено по компетентност на Районна прокуратура – Пловдив.  

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!