Слънцето на детето показва същността му, но Луната на детето е най-важна за нуждите му, както показва и единия родител (най-често майката, но понякога бащата, ако той е поемал майчинската роля в по-голяма степен). Вземете и двете положения предвид, но при отглеждането на детето ви, се старайте да се съобразите на поне 70% с Лунните му нужди, пред Слънчевите.
Луна в Овен
1. Не им казвайте какво да правят. Никога. Няма. Да го направят. 

2. Бъдете директни с тях, не ги бавете, обяснявайте бързо и точно мислите си и за нищо на света не ги лъжете. 
3. Не се впечатлявайте много на бурните емоции, винаги ще са такива. Най-често ще почервеняват и ще се гневят, по-рядко прибягват до плач.
4. Искат от всичко по много и постоянно и след като го имат, губят интерес. Отново важи правилото – ако ги насилите да продължат, ще го зарежат още по-бързо. 
5. Не се опитвайте да ги контролирате, просто ги насочвайте от време на време. Покажете им доверието си в техните възможности, вместо да ги корите за грешките им. Само така ще се постараят да го оправдаят. 
6. Дадете ли им свобода да си чупят главата, те няма никога да го направят. Ограничите ли ги, ще счупят и тяхната и вашата.
7. Ученето или трябва да е стимулиращо, забавно поднесено и интересно, или няма да им се занимава въобще. Нямат търпението и нервите и това не е проблем. Не се страхувайте, че детето ви с Луна в Овен може да се „провали в живота”. Стига да вярвате в него, каквото и да става, то винаги ще намери начин да стигне целите и идеалите си. 
8. Запалете го за дадена идея. Обичат каузи, най-често в защита на по-слабите (хора/животни).
9. Запознайте ги с темите свързани със секса по-рано от обикновеното, защото при тях сексуалният живот е вероятно да започне по-рано от обикновеното. 

Луна в Телец
1. Инатец. Както при Овен, опитите за контрол са излишни. Работете с техните идеи, вместо срещу тях. Вие трябва да се измените, те не могат.
2. Изградете му рутина, за да се чувства комфортно. Всичко да се прави в определено време, да има ритуални неща свързани с ежедневието му. Това му създава чувство за стабилност. 
3. Не правете резки промени в стила на живот, местоживеенето или дори обичайната вечеря. Ако се случи, подготвяйте го преди това, за да не го разстроите. 
4. Учат бавно, но сигурно и веднъж научено, може да се използва цял живот. Слонска памет. 
5.  Създайте му уют. Обичат растения, животни, всичко природно. Виреят най-добре в хармонична среда.
6. Може да има таланти в изкуството, открийте дали рисува, пее, танцува или снима добре. Може да го запишете на уроци, това ще развие творческата му страна. 
7. Ако не се чувства добре емоционално може да започне да яде твърде много или да започне да пие и пуши, затова го наблюдавайте. 

Луна в Близнаци
1. Затрупайте го с книги, филми за гледане, научно популярни списания и всичко що е информационно - ще ви обожава.
2. Бъдете готови да отговаряте на 350 въпроса в минута. Ако не знаете отговорите, покажете им къде да ги намерят сами, това е още по-интересно за тях.
3. Не го задушавайте с грижи, по-скоро му дайте пространство и проявявайте любовта си чрез изненадващи пътувания до различни места. 
4. Не им казвайте никога, че не знаят достатъчно, че са глупави или че не разбират. Говорете им като на възрастни. И не им казвайте „Млъкни”, това блокира експресивната им енергия и им създава вътрешна нервност, с която след това живеят цял живот. 
5. Практикувайте заедно успокояващи практики, защото мозъкът им е твърде активен и трябва да си почива. Играйте игри, може и интелектуални, такива с думи и букви. 
6. Ако не намират отдушници за неспирния си ум е вероятно рано да пропушат, в опит да се успокояват. И тъй като цигарите са един особен тип наркомания, особено при този знак, е хубаво да внимавате да не пропушат, защото трудно ще спрат. 

Луна в Рак
1. Много силна връзка с майката, затова е важно да е здрава и любяща. Начинът по който то възприема майка си като малко ще бъде начинът по който ще възприема света като порасне. За предпочитане е да е любяща и опрощаваща, пред наказваща и раняваща. 
2. Може да иска да живее по-дълго от обикновено в родния дом. Трудно ще се откъсне от семейството си, ако е било щастливо в него. 
3. Не ги бутайте да са общителни, те са по-затворени и понякога дори нацупени и груби с другите деца, просто защото са интроверти. Чувстват се по-спокойно в познати среди с познати приятелчета. 
4. Твърде чувствителни са и ще помнят всяка лоша дума, затова внимавайте с това как им говорите и как ги карате да се чувстват. Помнят за цял живот усещанията си от детството. 
5. Гушкайте ги повече, целувайте ги, правете им любимите им ястия и ги глезете, те никога няма да пострадат от твърде много любов. Няма да ги направите лигльовци, а ще им изградите сигурност. 
6. Както при телеца, може да има навика да преяжда заради силна емоционалност, предимно със сладко, затова ги следете.  

Луна в Лъв
1. Както при Овен – много силен Аз, но този път насочен навътре. То е цар/царица в семейството, не вие, братята, сестрите или който и да е било друг.
2. Никога не го обиждайте или злепоставяйте, особено пред други хора, защото ще ви се сърди много дълго, а и това ще рани крехкото му тепърва изграждащо се самочувствие.
3. Когато го поощрявате обаче и му показвате, че се справя страхотно, ще е най-доброто дете на света и ще направи всичко за да сте щастливи. Вместо „Оправи си стаята, кочина е”, кажете „Супер горда съм с теб, всеки път когато направиш така, че стаята да блести”.
4. Имат актьорски талант, може да им купите микрофон или йоника, обичат да пеят, да творят, да рисуват. Всички да ги гледат не им е проблем въобще, дори го търсят.  
5. При Лъв бащинската фигура е по-важна, защото те имат нужда да приемат лидерска позиция в света и е нужно да имат силен и явен пример за това, в лицето на бащата. Ако той отсъства им е по-трудно напред в живота.
6. Внимавайте в по-късна възраст да не започне нездравословен начин на живот. Нямат такава тенденция, защото са доста чисти по душа, но ако започнат да пушат или пият, отказването е много трудно при този знак също. 


Луна в Дева

1. Както при другия земен знак, Телец, Дева също има нужда от рутина. Всичко да се прави в определен ден и час, да има ред. Първо това, после онова, в определено време, по определен начин. Хаосът ги кара да се чувстват некомфортно. 
2. Обичат да подреждат и да помагат, затова най-много ще ви се обидят, ако не им дадете тази възможност. 
3. Най-много от всичко имат нуждата да се чувстват нужни. Дори да сте свикнали да правите всичко сами, давайте им възможност да помагат, дори и с най-малкото нещо, ще бъдат истински щастливи. 
4. В училище ще са добри, защото са старателни и усърдни. Много ще се тормозят, когато правят грешки и ще се обвиняват, затова им казвайте, че грешките ни правят всъщност по-добри, защото се учим от тях. 
5. Критиката е забранена за деца с луна в Дева, защото това ги съсипва. Те са перфекционисти по природа и когато им покажете десет хубави неща и една грешка, цялото им внимание е върху грешката и ще ги накара да се чувстват като най-големия провал.
6. Внимавайте с какво ги храните, защото имат проблемен стомах. Ако са нервни също могат да имат проблеми с него. Всичко трябва да е по-обрано при тях, не харесват силни звуци, силни миризми, парфюми, ярки цветове даже. Имат крехко здраве и трябва да ги пазите повече. Но не да ги блъскате с хапчета, а да спазвате по-природосъобразен начин на живот.

Луна във Везни

1. Внимавайте с конфликтите около такива деца. Това ги кара да се чувстват като на война. Силно дискомфортно. 
2. Подкрепете натуралния им интерес към изкуството и света на изящното, снабдете ги с материали за рисуване, писане, оцветяване, декориране, всичко що е арт. 
3. Обичат още от малки да носят красиви дрехи и аксесоари, затова може такива сетове за правене на гривнички да са им много любими. Имат много добър усет за цвят и форма.
4. Страшно съобразителни са, затова ги научете на здравословни граници, за да не се обезличават и да не изпаднат в нездравословни взаимоотношения с хората в по-късен етап от живота си, в които да ги мачкат. 
5. Когато искате да ги изненадате ги водете на културни места, цивилизовани, свързани с историята на изкуството.
6. Ще обожават да са сред хора, затова не ги изолирайте, не ги карайте да пишат домашни по цял ден, те ще спечелят в живота от връзките, които правят с хората и срещането на правилните бизнес партньори. По-добре да развият социалните си умения на първо място.
7. Когато искате нещо от тях, просто ги помолете спокойно и деликатно. Резките думи ги напрягат.

Луна в Скорпион

1.Това не са малки деца и да ги третирате като възрастни е по-добрият вариант. Те са дълбоки, проницателни, засичат всичко неказано и улавят неща, които не подозирате. 
2. Имат нужда от лично пространство, защото са доста затворен знак, в смисъл на: харесват да знаят, че имат място, което е само за тях, защото само насаме със себе си си почиват.
3. Не се опитвайте да ги контролирате по никакъв начин, да им вкарате вярванията, с които вие живеете, да ги учите да бъдат това, което вие смятате, че трябва да бъдат. Те са сила, с която е по-добре да не се занимавате. 
4. Не прощават лесно тежки думи или проява на измяна, както те го виждат и ще ги нараните дълбоко, ако ги пренебрегвате. 
5. Може, заедно с тях, да изградите правила, които да се спазват и от двете страни. Запомнете, те не са ви деца, if anything, сте равни. Те няма да изпълняват нещо, което вие не изпълнявате.
6. Имат интензивни емоции и усещания, затова се опитвайте да ги направлявате в посока изразяването на тези емоции по хармоничен начин. Купувайте им книжки и енциклопедии свързани с предишни цивилизации, извънземни, полускъпоценни камъни и влиянието им над човека, астрология, психология и други подобни, това възбужда силно интереса им. 

Четете в рубриката ни ХОРОСКОПИ всякакви предсказания и пророчества.


Луна в Стрелец

1. Направете им рано паспорт, защото ще пътувате много. Дайте им компас, карта на пътищата и раница, в която да си сложат всички нужни неща, за да обикаляте заедно.
2. Те винаги гледат голямата картинка, изпълнени са с огън, нямат време за детайли, това ги изнервя. Искат да се обогатяват чрез самия живот, чрез хората и местата, които посещават. Не чрез книгите. 
3. Те имат философско мислене, винаги виждат нещата отвъд, не харесват авторитети, защото имат силна вяра в знанието, което притежават, вътрешното им усещане за нещата, което никога не бърка. 
4. Подстрекавайте мечтите им, колкото и големи и нереалистични да ви се струват. Макар да не са по изпълнението, вдъхновили правилните хора, могат да постигнат всичко.
5. Не се притеснявайте, че ще се справят с парите в живота си, те са родени късметлии и дори когато имат пет стотинки в джоба, чашата им е наполовина пълна. Каквото и да се случва, те няма да мрънкат и няма да страдат. Особено пред вас.
6. Не ги карайте да показват чувствата си. Луна в Стрелец се срамува от това да плаче пред хора. Но ако се случи, не ги засрамвайте, казвайки им че сълзите им нямат смисъл, това ще ги накара да ги заключат в себе си още повече. 
7. Стрелец е кентавър, затова децата с Луна в Стрелец обожават язденето и конете. Водете ги на такива уроци или ги изненадайте с това, ще ги накарате да почувстват истинска свобода. 

Луна в Козирог

1. Тези дeца се раждат дядовци и растат към това да станат безгрижни деца. Не ги мислете за странни за това, че винаги ще изглеждат различно от другите, защото те просто не са с детски характер. 
2. Говорете им като на възрастни и не ги лигавете. 
3. Може да е по-голям брат или сестра на някого, защото от ранна възраст тези деца се учат да поемат отговорност за хората около тях. 
4. Обичат да работят и да спазват правила, затова ако им дадете задача, те ще я изпълнят без да се съпротивляват и ще изпипат всичко до най-малкия детайл. Затова не им давайте твърде много неща за правене, защото принципно са бавни и това ще заеме целия им ден.
5. Малко хладни и дистанцирани, тези деца не обичат много гушкането. Но поощренията и хубавите думи ценят наистина много. Особено за добре свършена работа. Ако пък започнете с малка критика, но завършите с плюсовете, това е оптималният вариант, защото те обичат да се надскачат непрекъснато.
6. Стимулирайте идеите и работата им, защото те са усърдни във всичко, което правят. Могат лесно да се обезкуражат, затова им напомнайте колко добра работа вършат.
7. Обичат спортовете, особено физическите, в които се състезават с други, затова може да ги запишете на някакъв такъв вид спорт, който на тях им харесва. Наколенките са задължителни, защото те имат проблемни колене.

Луна във Водолей

1. Не можете да го хванете това дете, нито да го сложите в кутийка. 
2. Никакви правила не важат. То ще слуша вътрешната си навигация, която му говори. 
3. Ще се бунтува срещу общоприетите норми и в това е мисията им, не ги спирайте в никакъв случай. Те са децата на бъдещето, които ще направят от старото – ново и то по-добро. 
4. Силно интелектуални, могат да се развиват добре в математиката и другите точни науки. Имат афинитет към технологиите, затова ако ще им правите подаръци – то нека са такива. Рано им вземете телефон или компютър. 
5. Не са силно емоционални, затова не очаквайте да са много топли и гушливи, те обичат дистанцията и общуването на интелектуално ниво повече отколкото на физическо. 
6. Дайте им пространство. Не ги занимавайте. Те си имат свои идеи за живота, затова не се бъркайте с вашите старомодни възприятия. 
7. Водолеите са демократи, затова ако ще им налагате нещо, е хубаво да имат глас в решението. Те не признават авторитети, или сте равни, или имате проблем. 
8. Приемете това дете като извънземно, което случайно е попаднало на тази планета. Оставете го да си прави извънземните неща, да говори както иска, да се облича както иска и да не се съобразява със законите на този свят, защото то просто не е от него.

Луна в Риби

1. Това дете също не е от тази планета. То е от Нептун, а законите там са съвсем различни. Управляват го законите на чувствата. То попива като гъба всичко около себе си, затова е много важно в каква среда живее. Ако е хармонична, то ще е хармонично, ако има чести конфликти, то ще попие и преживее и тях като свои. Приемете го като огледало. То ще е щастливо, ако всички около него са щастливи. В противен случай ще отразява негативността, страха и отчаянието на другите. 
2. Нека не стои около болни хора или такива, които говорят за болести и въобще лоши неща. Силно впечатлително е и каквото му влезе в главата, вече започва пътя си на материализация, защото са толкова силно вярващи.
3. Като много малко може да има връзка все още с невидимите светове и да ви разказва как вижда феи или други същества. Бъдете сигурни, че това е истина и не му се присмивайте, защото ще го приеме много дълбоко. 
4. Най-силно емоционалното дете е, затова всяка капка негативизъм към него е океан. Бъдете меки и разбиращи.
5. Обичат водата, реките, морета, басейни, водете ги на такива места, там се зареждат. Обожават и музиката, имат много добър слух и обичат да пеят, танцуват, но и другите форми на изкуството като рисуване и писане, не са им чужди. Нептун е високата октава на Венера, затова имаме не просто изкуство, а божествено изкуство. 
6. Винаги ще искат да помагат и спасяват, но истината е, че те имат най-честа нужда от спасяване. Затова ги научете, както при везни, къде са границите им и да не ги престъпват в желанието си да помогнат на някого, вредейки на себе си.  В по-късен етап поговорката „с какъвто се събереш такъв ставаш” е много вярна за тях, понеже са огледало, затова внимавайте с какви хора се събират. 
7. Не ги форсирайте да работят, да се занимават с материалния свят, те са дошли с духовна мисия, оставете ги да си хвърчат и се доверете, че в остатъка от картата им ще намерят баланса. 
8. Ще имат суицидни мисли и това не зависи от вас, вие сте добри родители и те винаги ще ви обичат. Просто им е по-трудно понякога, затова ги щадете и ги обичайте, подкрепяйте и гушкайте повече, за да забравят усещането за самота, което ги преследва. Внимавайте да не прибегнат до наркотици и опиати в отчаян опит да се чувстват “нормални” поне за малко.

Източник: Ванеса Виденова/ sh1zo.tumblr.com