15-годишно момче уби 83-годишна жена и заключи трупа и в килера на къщата, в която живее в Костинброд. Полицията го залавя два дни по-късно. Убийството е било извършено на 19 март, съобщиха от МВР.
След упорита работа криминалисти от ОД МВР-София и РУ-Костинброд разкриха извършителя на убийството на възрастна жена в Костинброд. Той е 15-годишен, осъждан, регистриран в Детска педагогическа стая, с богато криминално досие - задържан е 37 пъти в полицията за кражби.
Разследването по случая започнало, след като на 20 март жена съобщила притеснено в местното РУ, че от предния ден не е виждала 83-годишната си съседка, която живеела сама в къща на ул. “Вишна” в града. Пристигналият на място автопатрул установил, че вратата на лятната кухня не е заключена, а вътре няма никого. На масичка в едно от помещенията полицаите се натъкнали на връзка с ключове, с един от които отключили банята. През нея те влезли в килера на къщата, където открили окървавения труп на възрастната жена. Последвал оглед от дежурна оперативна група от областната дирекция. Установено е, че зверското престъпление е извършено на 18 срещу 19 март, иззети са следи и други веществени доказателства. Образувано е досъдебно производство.
Криминалистите започнали незабавно работа по случая. Разговаряли със съседи и други лица, с които жертвата имала по-близки отношения, извършена е проверка на всички лица от местния криминален контингент. Петима криминално проявени, които живеят в съседство с възрастната жена, са задържани в полицията, разпитани са и е установена истинността на алибито им.
В хода на оперативната работа разследващият екип довел в събота в районното управление още лица, сред които и автора на тежкото престъпление. Така по време на разпита 15-годишният младеж признал за стореното. Той разказал, че в сряда вечерта отишъл при възрастната жена, преди това пил. Момчето, което скитало безпризорно из града, ходело отвреме-навреме в дома й, когато било гладно. Същата вечер жената му приготвила храна, малко по-късно го подканила да си ходи, но той отказал. След дълги увещания жената изгубила търпение и грабнала телефона. Тогава младежът се ядосал, взел метална тръба, ударил я два пъти по главата, а когато разбрал за фаталния край на жертвата си, завлякъл тялото в килера и го заключил там.
Непълнолетният е задържан за 72 часа с постановление на Софийската окръжна прокуратура. Той живее в кантон в близост до поликлиниката в Костинброд, скита по цял ден и краде. Именно за кражби, извършени от него през последните две години, многократно е залавян от полицията. За това има и осъдителна присъда с мярка “пробация”. Момчето не учи, има родители, които не се грижат за него, съобщават още от областната дирекция на МВР. /БЛИЦ