Преди по-малко от две седмици жена беше простреляна от бившия си мъж, който има ограничителна заповед да не я доближава. Нападението бе извършено във фризьоски салон.


Това е пореден случай на насилие между настоящи или бивши парньори. По данни на МВР за последната година 2098 жени са станали жертви на домашно насилие.

Една от тях е Елена Александрова – майка на 8-годишно момче. По думите й в продължение на осем години тя е била жертва на домашно насилие. Къде е изходът за нея и хората, които са в подобна ситуация, до колко институциите помагат и работи ли системата в полза на хората – разказва Василена Гръбчева.

При Елена всичко започва с обещания за любов и семеен уют. Агресията, по думите й, се отключва в моменти, когато мъжът й е употребил алкохол.

„За хора, които са подложени на дългогодишно и системно насилие, е много трудно да подадат сигнал”, разказва Милена Димитрова, координатор на Националната гореща линия за пострадали от насилие в „Асоциация „Анимус”.

През 2017 година Елена решава да потърси помощ от институциите. Подава сигнал в полицията и в отдел „Закрила на детето” към Агенцията за социално подпомагане.

„Той беше в тежко състояние. Извиках полиция. Направиха протокол и ни обясниха, че ако има още един такъв случай, той ще бъде задържан. За съжаление, още на следващия ден мъжът ми беше в същото състояние. Пак извиках полиция, но нищо не се промени”, разказа жената.

От Софийската дирекция на МВР съобщиха за NOVA, че имат получен сигнал за случая на 16 януари 2017 година. Изготвени са предупредителни протоколи на двама души, но служителите на реда не установили насилие. Елена обаче има и документ от съдебна медицина за побоя.

На територията на цялата страна има 9 кризисни центрове за пълнолетни лица с общ капацитет от 94 места и 19 за настаняване на деца, с капацитет от 196 места.

Сигнали за домашно насилие могат да се подават както в полицията, в Агенцията за социално подпомагане, така и в изнесените центрове в цялата страна. Жертвите могат да получат помощ по телефона, чрез имейл или на място в офисите на неправителствените организации.