35-годишният гражданин на Австралия Джозеф Лий Смит, разследван за блудство с малолетни лица, както и за създаване и разпространение на порнографски материали от днес е с първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд.
Австралиецът е обвиняем по досъдебно производство на ОДМВР във Варна за това, че създал порнографски материали, снимки и видеозаписи, като за целта блудствал с 4 малолетни лица от Варна. Престъплението е тежко по смисъла на закона, който предвижда наказание до 6 години "лишаване от свобода" и глоба до 8000 лв.
Роденият в Канбера медик е влязъл в България на 2 ноември, но това не е първата му визита в морската столица. В наетата от него квартира в центъра на града той е пребивавал и в разгара на лятото - през август, когато отново са му "гостували" момченца от ромската махала. Задържан е при полицейска акция на 7 ноември, като част от децата, с които е блудствал, са били в квартирата.
Австралиецът е спипан в петък, няколко дни след като пристигнал у нас. Заедно с него са били малолетно и непълнолетно момиче, които са участвали в порно материали, като те са били принудени насила от чужденеца. Цялата гавра е продължила 3 дни, като задържаният педофил е извършвал сексуални действия с децата, съобщават от полицията. От мястото са иззети фотоапарат, видеокамера и множество дискове, с които престъпникът е работил. По случая е образувано досъдебно производство. 
Австралиецът е лекар в родината си, съобщиха за Агенция БЛИЦ от ОДП-Варна. В момента родните ченгета установяват дали наистина престъпникът е лекувал хора в родината си. Освен със заловените момичета, чужденецът се е забъркал в още 2 случая, в които снимал българчета. Родните криминалисти засега нямат данни някой друг да е помагал на педофила, като от заснетите материали си личало, че той е автор на кадрите.
Престъпникът бил заловен на местопрестъплението, след като близки на пострадалите момичета се обадили в полицията. Отначало чужденецът се правил, че изобщо не знае за какво става дума, докато спецченгетата не намерили кадрите от перверзното порно, както и много саморъчно изготвени от "режисьора" приспособления.
Днес съдът прецени, че събраните до настоящия момент гласни, писмени доказателства и материали, обосновават по безспорен начин предположението, че Джозеф Лий е автор на престъпленията, за които се разследва. Чужденецът е в България с туристическа виза и това обстоятелство води съда до извода, че ако е на свобода Смит може да се укрие от разследващите.
ВОС определи най-тежката процесуална мярка за неотклонение спрямо Джозеф Лий Смит и му даде възможност да обжалва днешното определение пред Варненския апелативен съд на 18 ноември от 11,00 часа./ БЛИЦ