Бащата на шофьора на принцеса Даяна Анри Пол, който загина заедно с нея и спътника ѝ Доди ал Файет, твърди, че преди 20 години "британската полиция ми каза - това е убийство". 

"Даяна и Доди ал Файет бяха убити преднамерено, а синът ми попадна в заговора", споделя и в интервю пред Мirror 85-годишният Жан Пол.

Анри Пол, изпълняващ длъжността шеф на службата по сигурността на парижкия хотел Ritz, шофираше автомобила Mercedes, който в ранните часове на 31 август 1997 г. се размаза в тунела Алма в Париж заедно с Даяна и Доди ал Файет.

Сред причините за катастрофата, които се спрягат официално са алкохолно опиянение на шофьора, превишение на скоростта и папараците, които са пречили на движението и са заслепили Анри Пол.

В европеските масмедии обаче широко е застъпена и версия за заговор, включително с участието на британските спецслужби, с цел да не се допусне брак между майката на бъдещия крал и мюсюлманин.

Към тази версия, като се позовава на някакви представители на Скотланд ярд, се придържа и Жан Пол, който обаче отрича синът му да у замесен в заговора. 

"Моят син беше твърде честен... Възможно, причините за катастрофата ще станат известни след 30 или 50 години, но аз искам да ги узная преди да умра. Жалко, че това едва ли ще стане", казва бащата на шофьора на принцеса Даяна. 

Превод: БЛИЦ

ДОСИЕ БЛИЦ:

На 31 август 1997 г. в автомобилна катастрофа в Париж загиват принцеса Даяна, нейният придружител Доди ал-Файед и шофьорът на автомобила Анри Пол. Бодигардът на ал Файед - Тревор Рийс-Джоунс, който седял на предната пътническа седалка, е единственият, който оцелява.

Инцидентът става в тунела Понт де л'Алма. Колата се блъска в тринадесетата колона на тунела. Анри Пол и Доди Ал-Файед загиват на място. Даяна получава сериозни наранявания на сърцето и вътрешен кръвоизлив. Транспортирана е с линейка до болницата, но по пътя получава два сърдечни пристъпа и въпреки опитите на лекарите умира в 4.00 ч. сутринта местно време.

18-месечното френско съдебно разследване приключва през 1999 г. с изявлението, че автомобилната катастрофа, при която умира принцесата, е причинена от Анри Пол, който загубил контрол над колата при висока скорост и под влияние на алкохол. Кръвният анализ показал, че съдържанието на алкохол в кръвта му било три пъти повече от допустимите норми.

Любопитен факт е, че бащата на Доди - Мохамед Ал-Файед, собственик на „Хародс" и на хотел „Риц", твърди, че катастрофата е резултат от конспирация и е ръководена от MI6 по инструкции от принц Филип, херцог на Единбург. През 2007 г. в Кралския съд започва ново разследване.

На 7 април 2008 г. съдебният състав потвърждава решението си - Даяна е загинала поради невнимателното шофиране на Анри Пол и поради преследването от страна на фотографите.