Днес милиони хора знаят как изглежда Ружа Игнатова. Познават стила й,  увереността й, гласа й. Гледали са я хиляди пъти. По следите й са и Европол, Интерпол и ФБР. Но вече близо 5 години д-р Ружа Игнатова е неоткриваема, съобщава bTV. 

След като години наред проектът на Ружа Игнатова успешно мами целия свят, през 2016 година лъжите ѝ започват да излизат наяве.

Криптокралицата обича да работи с най-добрите. Може и да си го позволи. Така стига до норвежкия разработчик Бьорн Бйерке. От OneCoin го канят да им направи нов блокчейн, без който криптовалута не може да съществува, срещу висока заплата, пише в книгата си, посветена на Ружа Игнатова, британският журналист Джейми Бартлет.

„Блокчейн означава децентрализирана структура. Това означава, че във всеки едни момент всеки участник в този блокчейн знае какви транзакции се осъществяват. Ние не можем да знаем кой е собственикът на даден портфейл, но виждаме че от портфейл „А“ в „Б“ има наредена сума в различни криптовалути“, обясни Любо Тулев, експерт по киберсигурност.

Бйерке проучва компанията и отказва работата. Но започва да следи OneCoin отблизо. И установява –  никой не е създал нов блокчейн. Инвеститорите, както ги наричат тогава,  обаче не знаят това. И продължават да влагат парите си.

 

Ружа Игнатова е обявена за издирване от ФБР

ФБР повдигат обвинения на Гилбъртър Армента, който е бизнес партньор на Ружа Игнатова. Самият брат на Ружа го нарича неин любовник и перач на пари. Това е финансист, с когото тя е смятала да заживеят заедно.

Игнатова не е напълно сигурна в чувствата му и решава да започне да го подслушва, като плаща на шпионин и наема апартамент в съседство на жилището му.

Ружа разбира, че подозренията и са верни и Армента няма да напусне съпругата си. Следват няколко разговора между тях, които се записват от ФБР.

Е единия двамата спорят за връзката си. При следващ разговор тя го предупреждава, че ги подслушват и следят кореспонденцията им.

Последното, което знаем за Ружа Игнатова е от 25 октомври 2017-а година.  На този ден рано сутринта,  тя и един от охранителите й се качват в самолет на нискотарифна компания. И малко преди 7 часа излитат за Атина. Същата вечер охранителят й се връща в България сам.

Бившият шпионин Франк Шнайдер е отговарял за охраната на Ружа от 2015 година. Преди около месец в интервю за италианско издание, той казва, че Криптокралицата до последно е имала "свои хора" сред властта в София, които ѝ давали информация кога да се върне и да напусне страната ни. 

Именно те я посъветвали да излезе от България, за да не я задържат, твърди той. 

Според бившия шпионин, след Атина, Игнатова е летяла до Солун. От там трябвало с кола да се върне в България, без влизането й да бъде регистрирано, казала му самата тя. 

Разбрали се да се видят следващата седмица. Но през нощта получил СМС с неразбираемо послание – „safe home” – в буквален превод „безопасен дом“.

 

Съобщението

Освен в България, Ружа имала контакти с хора от властта и в чужбина. Сред тях и с шейх от Дубай.

Докато Ружа е на показ, предимно тя се занимава с бизнеса си. От търговския регистър става ясно, че през годините управител на част от фирмите й, е нейната майка  - Веска Игнатова. Брат й Константин пък бил неин асистент.

След изчезването ѝ той излиза на сцената. Започват пътувания по работа из целия свят. До 6 март 2019 година, когато прибирайки се от бизнес пътуване от САЩ, Константин Игнатов е задържан на летището в Лос Анджелис.

При задържането му в телефона и компютрите му са намерени пълномощни и други документи, които са с дата от след нейното изчезване.

В показанията си, Константин твърди, че са фалшификати. Снимки показват, че около датите на пълномощните, подписани от Ружа, той е бил в Дубай. 

Половин  година след задържането си, Игнатов се признава за виновен и се съгласява да съдейства на разследването. Така, ако някой ден Криптокралицата бъде открита, брат ѝ ще трябва да свидетелства срещу нея.

В момента Ружа е единствената жена сред 10-те най-издирвани от ФБР. За последните 72 години в този списък са попадали общо 11 жени.

От ФБР предлагат награда от 100 000 долара срещу информация за криптокралицата, която може да помогне за залавянето ѝ. Възможно е да пътува с въоръжена охрана или да е променила външния си вид.

Друга възможност според британският журналист Джейми Бартлет е Ружа Игнатова да е някъде на лодка, в морето около Гърция в  международни води. Преди няколко седмици гръцката полиция направи акция за залавянето на Криптокралицата след сигнали, че е засичана там, но не я откриха.

 

Яхтата на Ружа Игнатова

 

Близките ѝ също твърдят, че не знаят къде е Игнатова. Вуйчо ѝ сподели, че не я е виждал от 7 години.

И така докато всички издирват Ружа, по всичко личи, че на някои места по света, бизнесът й продължава да се развива.  Така например - емблематичните сгради в София вече не са нейни. Но централният офис остава под наем.

 

Централният офис на OneCoin в София

 

В социалните мрежи има десетки профили и групи от цял свят, които рекламират OneCoin и дъщерната OneLife. В част от тях виждаме, че продължават да се организират събития. Предимно онлайн. Предлагат се и уж нови монети и токени като шанс за бързо и този път – сигурно забогатяване.

Дали броят на измамените продължава да се увеличава – можем само да гадаем.  Все така обаче около 8 години след началото на OneCoin  е ясно - измамени са милиони хора с милиарди долари.

САЩ и Германия са държавите, които искат да съдят Ружа Игнатова. Сюжетът с измамата и живота на  криптокралицата – д-р Ружа Игнатова е достоен за филм. Това не остана незабелязано и от Холивуд. Сега сме в очакване на филма с работно заглавие: Fake!, вдъхновен изцяло от финансовата пирамида с български произход.