Тя е в основата на една от най-големите финансови измами. Жертвите й са разпръснати по целия свят. В схемата й попадат милиони, а тя печели милиарди. И днес Ружа Игнатова е най-издирваната жена в света. 

Ружа Игнатова е родена през 1980 година в Русе. Докато е малка, често пътува до Търговище при баба си и дядо си. Временно живеят и в София, а когато става на 10 години, със семейството й се местят в Германия.  

Нови сензационни разкрития за Ружа Игнатова

Николай Стоянов е журналист, който в продължение на години следи живота на Ружа Игнатова и пише книга за нея. Срещал я е лично, взимал е интервю от криптокралицата, добре познава биографията й. А интересът му попада върху Игнатова малко след като през 2014 година тя и съдружникът й Себастиан Грийнууд създават OneCoin.

Първоначално идеята на д-р Ружа Игнатова, както искала да я наричат, е OneCoin да се превърне в най-известната криптовалута, разказва самата тя, и буквално да убие Биткойн.

OneCoin се разраства за седмици. Компанията обещава, че съвсем скоро криптовалутата ще стане официална и вложенията на инвеститорите, както ги наричат тогава, ще се умножат. С надежда за бързо забогатяване, милиони си купуват така наречените образователни пакети. 

В замяна получават PDF файл, в който пише как се копае, какво е криптовалута и блокчейн, а като добавка е имало жетони, с които да придобият повече onecoin-и. А така наречените инвеститори са буквално от целия свят, най-много от Китай.

Още в първите месеци след създаването на OneCoin инвестициите са за милиони евро. Навсякъде вече се говори за криптовалутата. 

Даниел е от Уганда. Родителите му са фермери, а семейството живее в бедност и лишения. Когато разбират, че има лесен начин да забогатеят, влагат всичко. 

Лъсна хитрата схема на Ружа Игнатова, трикът й е безотказен ГРАФИКА

Успяват да примамят и вуйчото и братовчеда на Даниел, които инвестират още общо 2500 евро. Пари, които всеки един от тях събира дълго.

Минават години, през които семейството вярва, че ще забогатее. В един момент обаче на Даниел му се налага да напусне училище. До този момент никой не подозира, че хора като Даниел и семейството му не са инвеститори, а жертви. И са попаднали в схема.

Схемата е класическа пирамида, не по-различна от тези, които помним от 90-те, казва Николай Стоянов.

Така всеки член, освен да инвестира, трябва и да въвлича нови хора в схемата. В замяна получава комисионна. Кеш. Има и йерархия. Ако продаваш активно и имаш собствена пирамида под себе си се превръщаш в сапфир, диамант и т.н.

"Диамантите на короната" са най-отгоре. И печелят по близо милион евро на месец от комисионна, пише в книгата си британския журналист Джейми Бартлет. 

„Забогатели са тези, които са най-на върха и това не включва само Ружа, а и най-приближената й свита са станали много богати. Те са лидерите на OneCoin в отделните страни.

Лидерите навсякъде действат по един и същи начин. Разказват, обещават, демонстрират как техният живот се е променил след инвестицията. Така – по същото време, когато в Уганда един лидер вкарва Даниел и семейството му в схемата, то на хиляди километри оттам – във Франция, се случва същото.

„Лоурен Луйс беше лидер на OneCoin. Представи ни, че можем да печелим от това. Той самияj печелеше хиляди долари като комисионни, които се връщаха към него. И обещаваше комисионни за всеки нов член след мен“, разказа Валентин Габон, цитиран от bTV.

Валентин инвестира 720 евро и опитва да промотира OneCoin на семейството и приятелите си, но те не са му повярвали и няма продажби.

Обещанието, дадено на всички инвеститори, е, че един ден и то скоро,  ще могат да обърнат виртуалната си криптовалута в истински пари.

Първоначално всички вярват, защото през първите години съществува истински обменен сайт на OneCoin, разказват ни инвестиралите в схемата. През него можело да се обръщат пари, но имало определени ограничения и така малцина успели да го направят.

В сайта виждали и как постепенно стойността на един OneCoin се увеличавала в пъти. В един момент 1 OneCoin можел да се търгува за десетки евро, като цифрите най-вероятно били измислени, за да поддържат илюзията, твърдят жертвите. И така до 2017 година, когато на сайта излиза съобщение, че временно не работи.

„Замислих се, че това наистина може да е измама години по-късно, когато видях статии. Свързах се с Лоурен  Луис, но той продължаваше да пише съобщения до членовете, че не трябва да вярват в това, че се опитва да убият проекта“, каза Валентин Габон.

В разгара на OneCoin измамата и в далечна Сомалия вярват в проекта. През 2017 година и Мехмед се озовава сред жертвите с вложението си от 10 000 долара.

Лидерът, който му промотира OneCoin му обещава не само, че ще увеличи инвестицията си многократно, а и че ще може да си купи дом. Онлайн. Срещу OneCoin-и.

„Единственото място, където се приема OneCoin е тяхната собствена онлайн платформа - Дил шейкър. Нещата, които можете да си купите, са обикновено непотребни неща - козметика, масажи, престои в хотел, ваучер за нещо, то е нещо като онлайн бит пазар“, обясни Николай Стоянов.

Преди да разбере, че е излъган Мохамед успява да убеди още двама свои приятели да направят инвестиция.

Най-отгоре са Ружа и съдружникът й. Така с всеки нов член, богатството им се увеличава. А още в началото на OneCoin за кратко време Игнатова успява да си купи три емблематични сгради в София.

„Първо ресторант Крим, който повечето хора знаят като Руския клуб. Купува я за 4,2 млн. евро. Следва покупка на жълтите павета - къщата на Моллов за 5 млн. евро“, отбеляза Николай Стоянов.

Малко по-късно придобива и сграда, която превръща в централен офис на Onecoin в България.

Централният офис на OneCoin България се намира на площад „Славейков“. Открит е официално през пролетта на 2016 година. Докато е в България, Ружа Игнатова провежда едни от най-важните си срещи в офиса си на 4-ия етаж.

В края на 2016 година, в разгара на OneCoin, Ружа Игнатова става майка. Новината оповестява с видео.

„Казва се Давина, както и лодката, казвам лодка образно, защото е най-голямата яхта в Созопол. 40-метрова яхта. Доколкото имам информация, дъщеря й живее с бившия съпруг на Ружа Игнатова. Той е германски адвокат“, обясни Николай Стоянов.

Майчинството успява да я промени и тя оставя работата си на заден план, казват пред Джейми Бартлет нейни познати. Все така обаче години наред проектът на д-р Ружа Игнатова успешно мами целия свят.

„Тя наистина много изгражда образа и през годините полира образа, става все по-убедителна. Тази персона на д-р Ружа е почти като театрален образ“, допълни Николай Стоянов.

Жертвите твърдят, че са подведени от този образ. И от мащабите на OneCoin. Събитията, които хората на ниските етажи в пирамидата, обикновено гледат онлайн, винаги са бляскави. А криптокралицата – уверена. Има и скъпи награди за диамантите. Това те приемат като знак, че пари има. 

В книгата си, посветена на Ружа, британският журналист Джейми Бартлет пише, че в разгара на OneCoin измамата, криптокралицата си купува апартамент в Хонконг специално, за да държи парите си, като едната стая е пълна от пода до тавана. Сейфът й в столичния офис пък е с размерите на хладилник. Постепенно обаче лъжите на д-р Ружа Игнатова започват да излизат наяве.

Любовник, предателство, подслушване, криптирани телефони. В историята на Ружа има от всичко. А самата криптокралица вече от близо 5 години е в неизвестност и към днешна дата е най-издирваната жена в света.

Сега е рамо до рамо в списъка на ФБР с топ 10 с лидери на картели, похитители и убийци.

Вуйчо й казва, че не я е чувал и виждал от 7 години. Съществува ли още OneCoin - отговорите следващата седмица в bTV Репортерите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук