Проговори строителният предприемач Здравко Ангелов, който твърди, че е бил изнудван от кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев. 

"Проектът е входиран в края на октомври. След 10-12 дни получихме писмо от общината, в което пишеше, че трябва да коригираме някои неща. Забележките бяха отстранени в срок", разкри бизнесменът в ефира на Нова телевизия.

"От няколко човека разбрах каква е исканата сума. Аз лично си видях написана заповедта за строеж на компютъра на Ана Войнова. Тя ми каза, че се чака само подписът на архитекта на район "Северен". В петък в 11 часа отидох в кметството, Войнова беше в отпуска, а държанието на служителите беше променено", каза още Ангелов.

"Появил се кметът, бесен бил и прибрал проекта в неговия кабинет. После нещата зациклиха. Тръгнах по каналния ред, може да се види в деловодството", продължи той. Ангелов каза, че е успял да установи контакт с кмета Ральо Ралев чрез свой познат. Когато се срещнали в кабинета на Ралев, папките с проектите били на бюрото му. "Започна да ми се кара и да ми държи тон. Аз ли съм бил най-умния в махалата, че да взема конкретния имот. Помислих си, че е пиян. Държанието му беше арогантно. Два или три пъти ми намекна, че няма смисъл да се консултирам с архитектите, защото той управлявал кметството. Излязох ядосан", разкри Здравко Ангелов. 

Арестуваният като посредник Иван Делевски бил потвърдил сумата, а служителка в кметството дори изчислила печалбата на Ангелов, която щяла да бъде 390 хил. евро - сума, която по думите му, не била реална. Имотът, на който щял да строи пък купил през двама посредници. Те му споделили, че кметът Ралев "е окупирал всичко, не знаем как ще строиш".

"Има достатъчно СРС-ата. Нещата за мен са кристално ясни. Хората бяха доста предпазливи. Благодаря на служителите на КОНПИ. Намерих контакт, видях се лично с него. Не е нормално, да. Хората се чудят защо не съм сигнализирал в Пловдив. Казваха ми, че от 10 души в Пловдив, девет нищо няма да направят", коментира предприемачът.