Варненецът Светослав Стойков (27 г.), който нападна млада жена в метрото в Берлин, бил задържан от полицията, след като бил разпознат от друг българин, съобщава в. “Дейли мейл”.
За бруталната атака през октомври стана ясно този месец, след като германски медии разпространиха запис на инцидента. Тогава Стойков решил да замине за френския курорт Ница, където имал роднини. Когато сметнал, че е безопасно да се върне в Берлин заедно със съпругата си Цветанка, той купил автобусни билети за 21-часовото пътуване от Южна Франция.

По случайност обаче шофьорът на превозното средство се оказал българин. Той се заслушал в нашенската реч, когато Стойков се оплакал на съпругата си от пътничка, която говорела твърде шумно по мобилния си телефон. Скоро след това мъжът, чието име не се съобщава, осъзнал кой е проблемният му пътник и бързо замислил план за залавянето му, пише "Труд".

Поискал помощ от друг пасажер, който се обадил в полицията и когато автобусът пристигнал в Берлин, на автогарата чакали десетки униформени. При ареста заподозреният не оказал съпротива, съобщиха от местната прокуратура.

Ако бъде признат за виновен по обвинение в нанасяне на тежка телесна повреда, Стойков е заплашен от присъда между 6 месеца и 10 г. затвор. Българският гражданин от ромски произход е разследван и за опит за непредумишлено убийство. На кадрите от камерата в метрото се вижда как той безпричинно рита в гърба 26-годишна германка, която при падането по стълбите чупи ръка и получава наранявания по лицето. Инцидентът става на 27 октомври на станция “Херманщрасе”, като Стойков е заедно с още трима мъже – вероятно също българи.

Ромът Светослав Стойков бил разследван по жалба на чичо му Янко. Родственикът твърдял, че племенникът го е пребил и изнасилил след запой в квартал “Максуда”.

Случаят е от юни 2013 г. Чичото Янко и жена му Златка гостували на Светослав и братята му Ради и Стойко – двамата, които се вижда да стоят безучастно при нападението в берлинското метро. Напили се и се скарали. Тримата братя започнали да бият чичото, а Златка избягала да търси помощ. В жалбата си до полицията чичото Янко твърди, че през това време Ради и Стойко го държали, а Светослав го изнасилил. Гнусното престъпление не било доказано. Тримата братя отричали, а съдебен лекар не открил следи при освидетелстването на пострадалия. По-късно разследването било прекратено, тъй като роднините се сдобрили.

Светослав Стойков от варненския квартал “Максуда” още като непълнолетен получил първата си присъда за кражба – пробация. Това стана ясно от неговото кримидосие, публикувано от местни сайтове. Ромът има и присъда за обир след улично нападение над жена във Варна. Четири пъти Стойков, който няма книжка, бил хващан да кара автомобил из Варна.

В три от случаите седял зад волана на БМВ 318, а при четвъртия – на “Рено19”.