Квартален бабаит бие и унижава съседите си от софийския квартал "Световрачене". Мутрата-рецидивист няма никакъв респект към закона, той се чувства недосегаем, въпреки дебелото му криминално досие. Става въпрос за Венцислав Дамянов – Венци Боксьора, който нашумя последната седмица, след като бе задържан за побой над собственик и малтретиране на момиче от персонала на заведение в "Световрачене".

Венцислав Дамянов - Венци Боксьора, който тормози жителите на Световрачене, е подсъдим за участие в наркобанда в Специализирания наказателен съд. Той е осъждан за грабежи, изнудване, побои, разпространение на дрога и шофиране без книжка, лежал е и в затвора. През април 2018 г. Боксьора нагло и безцеремонно пребива в сградата на Спецсъда и свидетел по дело за наркобанда. Служителите на съдебната охрана не успяват да реагират и Дамянов бяга. Заловен е по-късно, но пак му се разминава.

След поредната арогантна проява, Дамянов е задържан. Софийска районна прокуратура действа безкомпромисно и още преди случая да придобие медийна известност, Боксьора е пратен в ареста. Жителите на Световрачене свидетелстват, че от месеци са подложени на унижения - Венци Дамянов влиза в заведения и магазини, взима каквото си пожелае и си тръгва, без да плаща.

И точно когато местните се успокояват, че Венци Боксьора вече е в ареста, състав на Софийския градски съд тихомълком във вторник решава, че мутрата може да е и под „домашен арест“. Подучен от адвоката си, Дамянов сочи адрес, на който ще остане, различен от "Световрачене".

Имената на съдиите обаче остават скрити. А те никак, ама никак не са случайни, защото не за първи път постановяват скандални решения, които предизвикат обществено недоволство. Двама от тричленния съдебен състав, пуснал рецидивиста Венци Боксьора, са съдиите Иван Коев и Вера Чочкова.

Съдия Коев, който е известен в съда с хобито си – оперен певец, в началото на тази година нашумя с друг скандален акт. Наложи едва 20-години лишаване от свобода на хладнокръвния убиец Викторио Александров, който преди по-малко от три години уби първо съпругата си, а по-късно и невръстното им детенце. В миналото Коев е наказван заради просрочване на съдебни дела.

Вера Чочкова стана известна като съдийката, която преди близо две десетилетия не видя престъпление в нахлуването на боса на „ВИС-2“ Георги Илиев и охраната му в софийската кръчма БИАД и нанасянето на побой над Слави Бинев. През 2015 г. Чочкова бе издигната от грантовия Съюз на съдиите в България за главен съдебен инспектор, но депутатите избраха друг магистрат.


В съдебната практика Коев и Чочкова имат и друго скандално решение. На 2 януари миналата година двамата решават, че холандският наркоман Йохан Фредерик Стелингверф трябва да е под „домашен арест“, въпреки разкритията, че изнасилвал млади българки, които преди това упоявал. Холандецът има скандална биография и дори е известен в родината си като „Валиумния изнасилвач".

Не е изненадващо, че Коев и Чочкова са членове на Съюза на съдиите в България - организацията, която прокарва политически интереси в правосъдието. ССБ активно брани своите членове, дори, когато техните актове предизвикат обществено недоволство като това, което решението за пускането под „домашен арест“ на Венци Боксьора предизвика у жителите на Световрачене. Браво, съдия Коев, браво, съдия Чочкова! Мутрите ви благодарят!