По бързо производство на Районна прокуратура-Свиленград за четири дни на по седем месеца лишаване от свобода при „строг“ режим, за всеки един от тях, бяха осъдени Никола Ч., на 30 г., и Стефан Д., на 23 г., и двамата от Свиленград, за извършени хулигански действия, отличаващи се с изключителна дързост и цинизъм, съпроводени със съпротива на орган на властта и извършени при условията на опасен рецидив. Това съобщават от прокуратурата.
На 23 май 2016 г., в гр. Свиленград около 20,30 часа, Никола Ч. и Стефан Д. отишли пред сградата на РУ на МВР-Свиленград и започнали да отправят обидни и нецензурни реплики спрямо дежурните служители на полицията, без да са били провокирани.

Те ритали порталната врата на Районното управление, а единият от тях си свалил панталона и започнал да уринира пред входа. Дежурните полицаи се опитали да преустановят хулиганските им действия, но двамата не спрели да буйстват, след което са били задържани за 24 часа по Закона за МВР.

Те са били изпробвани за алкохол с дрегер, при което е установено, че Никола Ч. е бил с концентрация на алкохол – 2,9 промила, а Стефан Д. – 1,9 промила. Служителите на МВР са им съставили актове по Указа за борба с дребното хулиганство и на 24 май 2016 г. са ги докладвали в Районна прокуратура-Свиленград.

След проверка дежурният прокурор е разпоредил незабавно започване на наказателно производство срещу двамата за едро хулиганство. Никола Ч. и Стефан Д. са били задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор и в този срок Районна прокуратура-Свиленград е внесла делото за разглеждане в Районен съд-Свиленград.

На 27 май 2016 г. двамата са били осъдени и същия ден са приведени в Затвора в гр. Стара Загора за изпълнение на наказанията. До момента Никола Ч. е осъждан четири пъти – за кражби и грабеж, а Стефан Д. има пет присъди – за шофиране без свидетелство за управление, кражба и грабеж.

Присъдите спрямо двамата са постигнати след споразумения между прокуратурата и адвокатите на обвиняемите, одобрени от Районен съд-Свиленград, и са окончателни.