Бургас се оказва с ключово разположение в света на платената любов. Стратегическата ни близост до Турция е решаваща за постоянния трафик на жени. Отвлечените от Молдова, Русия и Украйна девойки преминават през България на път за южната ни съседка. Бургас се нарежда на челното мчсто по трафик на жени след Варна, Пазарджик, Сливен и Сандански, съобщава кореспондентът на Агенция Блиц в морския град.
От началото на годината са спасени 155 жертви. Те са под специална полицейска охрана, с тях работят психолози, осигурени са им грижи и средства, както от държавата, така и от неправителствени организации.
Предвидените наказания у нас за такива деяния са до 15 години затвор и до 20 хил. лв. глоба. Най-честата причина за трафик са: неграмотност, бедност, наркотична зависимост, психически и сексуален тормоз, а най-често това се случва чрез агенциите за работа в чужбина, организираните пътувания зад граница, срещи в интернет-сайтове за запознанства и квалификационни курсове извън страната.
Въпреки голямата медийна пропаганда и социални проекти из целия свят, които имат за цел да предпазят жените от този ад, по данни на ООН жертвите всяка година са между 700 и 2 000 000 души.
Марина Шиварова, БЛИЦ