Стана ясно, че чалга фиестата на Митьо Очите е докарала цялостна проверка в бургаския затвор, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Заради скандалното присъствие на несебърския Ал Капоне в ново откриващо се заведение в Поморие, шефът на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" Петър Василев е разпоредил цялостно да се ревизира бургаския затвор, а проверката е започнала вчера. "Издал съм заповед за спешна проверка на действията на шефа на затвора, която трябва да приключи най-късно до една седмица. След това планирам да пристигна лично в Бургас и да дам пресконференция, защото така не може!", заяви Петър Василев. Затворническият шеф е недоволен от действията на подчинените си край морето. И побърза да обяви, че категорично се разграничава от тях. Веднага след като скандалът гръмна в медиите, Василев потърсил обяснение защо Желязков е бил на ВИП парти.
От бургаския затвор се оправдавали, че Очите е пуснат в законен двудневен отпуск. Той му бил разрешен като награда за добро поведение. Ръководството на бургаския пандиз се опитвали да се оневинят, като подчертавали, че са спазени всички нормативни разпоредби. Тези обяснения явно не са успели да убедят шефа на ГД "Изпълнения на наказанията", че всичко е повече от нормално. "Може и да е законно, но това, което става, ме притеснява", каза Василев. Той е на мнение, че управата на бургаския затвор се е държала непрофесионално – тя не е инструктирала Митьо Желязков с подобни демонстрации по дискотеките да не провокира скандали. Появата на Очите “под светлините на прожекторите” и присъствието му на тузарски купон с внушителна свита от охранители, предизвика поредния скандал в събота вечер. Докато компанията на наркобоса разпускала, кордон от десетина гавази бдял за сигурността и комфорта на наркобоса. Появата на Очите сред ВИП-персоните сякаш нажежила обстановката и някои от поканените побързали да напуснат “нездравословната” компания. Като един от най-чевръстите се проявил шефът на ОДП Бургас Васил Едрев- комисарят се изнесъл от заведението със светкавична скорост.
След като избухна скандалът с чалга маратона на Димитър Желязков, по типичен нашенски маниер, шефовете на бургаския затвор се изпокриха в миши дупки. От два дни администраторите не вдигат телефоните си, а директорът Деян Костов излезе внезапно в отпуск /както обикновено му се случва след поредния скандал в повереното му заведение/, като този път единственото различие е съобщението му, че се намира в чужбина.
Целта на проверката, която започна вчера в бургаския затвор, е да установи Желязков действително бил ли е в законен отпуск. За последния месец това е втората поред ревизия. Само преди седмица в затвора приключи друга инспекция, която беше разпоредена от Върховната прокуратура. "Проверявахме цялата документация по отношение на това дали се спазва редът за отпускане и ползване на отпуските от затворниците", заяви шефът на Окръжната прокуратура в Бургас Ангел Ангелов. Инспекторите докладвали, че по документи всичко е изрядно. Няколко месеца по-рано пък инспектори тарашиха килиите за притежаване на неразрешени предмети. Тогава бяха открити голям брой мобилни телефони и ножове, които са строго забранени за затворниците. Според неофициална информация сред осъдените, разполагащи с GSM в килиите си, мобилните телефони са били Митьо и още трима от хората му.
Димитър Желязков - Очите вече е в затворническото общежитие край Ветрен. Това съобщи зам.-директорът на бургаския затвор Кирил Христов. Христов допълни, че известният затворник е бил пуснат в отпуск от петък вечерта до неделя вечер и се е прибрал навреме. "Наградата домашен отпуск бе заради това, че отборът му зае първо място на организирания турнир по волейбол между отборите на затворническото общежитие и корпуса", каза Христов. Той допълни, че след като са пуснати в отпуск, затворниците имат право да ходят по заведения и в закона няма ограничение те да си стоят у дома. Христов обясни, че Димитър Желязков е един от примерните им затворници и те не могат да се оплачат от поведението му.
За година и половина, откакто е зад решетките, Митьо Очите триумфира по страниците на всички вестници като истински национален герой. Почти няма седмица, в която родните медии да не отделят поне по страница на подвизите му в килията или докато е в отпуск. Регулярно се съобщава, че Желязков вместо в килията лежи на плажа и пие коктейли. Друг път, че се вихри на ВИП купони в луксозни барове. Единственият осъден като наркобос на организирана престъпна група бе обявен за рецидивист, а в същото време се озова в общежитие от открит тип на най-лекия режим. Той ту е заплашван с убийство, ту не е.
Първото го обяви шефът на затвора Деян Костов, а второто - зам. окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов. В един момент затворническата администрация се оплака, че не могат да му намерят работа, защото е с диплома на тракторист и нищо не умее. А в следващия се оказва, че известният затворник издава фактури в частна фирма. Подробности за това с какво точно се занимава шефовете на затвора отказват, защото имало опасност за живота му. Защо и от кого - те не знаят, а в прокуратурата и полицията няма никаква жалба за заплахи, колкото и да изглежда странно. Независимо от това обаче на Митьо му е назначена засилена униформена охрана. На работното му място даже са монтирани и камери, пак заради животозастрашаваща опасност, обяви неотдавна шефът на пандиза Деян Костов.
С опасност или без - животът на Митьо тече между затворническата килия, дискотеките и плажа на Слънчев бряг, а понякога и в сауната на бургаския хотел "Аква". Или поне това е стигнало до медиите. Щом някой журналист зърне в баровска обстановка наркобоса и попита администраторите на затвора, то непременно се назначава проверка, а тя установява, че е бил в отпуск. При това съгласно всички изисквания на закона.
При проверката винаги се констатира, че затворникът не е и близвал алкохол, както всъщност изисква законът. Дори и след последния дискоскандал в Поморие, който Очите забърка, затворническите шефове продължават да твърдят, че той е невинен.
Марина Шиварова, БЛИЦ