Известният наркотрафикант Божик Георгиев-Паржо от петричкото село Тополница е наложено наказание от 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 10 000 лева за извършени от него престъпления,   свързани с наркотрафик, пише struma.com. 

В периода от 18. 03. 2021 г. до 20. 03. 2021 г. 61-годишният Паржо  придобил и държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество – хероин. Впоследствие той направил опит да пренесе дрогата през държавната граница на България с Гърция. Наркотикът бил укрит във вътрешността на резервна гума, намираща се във фабрично изработено гнездо в багажния сектор на лекия му автомобил, марка „Фолксваген“.

При преминаване на ГКПП Кулата превозното средство било спряно за проверка и в нея били открити два пакета, облепени с тиксо. Съдържащото се в тях вещество реагирало положително на хероин. 

Паржо е бил задържан и привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Благоевград. 

В хода на разследването по делото е бил установен неговият подбудител и помагач – 51-годишният Д. Ангелски  от . Петрич. Той умишлено склонил Божик Георгиев. към престъпление, като му обещал заплащане и помощ.

Улеснил го при извършването на незаконните деяния, давайки му съвети и разяснения и осигурявайки парична сума за пътуването. Именно той предал на съучастника си наркотичното вещество, което преди това незаконно придобил и държал с цел разпространение. 

Стойността на предмета на престъплението е в големи размери – 90 500 лева, определена съгласно постановление на МС за цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството. Общото количество на превозвания от Паржо  хероин е  1810 грама.

Двамата подсъдими са се признали за виновни и са се споразумели с Окръжна прокуратура – Благоевград. За Д. А. делото е приключило с наложено наказание от 4 години „лишаване от свобода“, което той ще изтърпява при „общ“ режим. Съучастникът на Божик Георгиев  е също с глоба в размер на 10 000 лева. 

В полза на държавата са отнети лек автомобил, мобилни телефони, парична сума в размер на 5 400 евро, преса и електронни везни. 
Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.