След бума на кражбите на автомобили със запален вече двигател, полицията ни предупреждава и за набези по домовете по време на празниците. Как да опазим жилищата си от крадците, особено когато тръгнем на път?

Експертът по охрана и представител на охранителна фирма Ивайло Христов съветва да не оставяме ценности и пари вкъщи на обичайните им места, когато отсъстваме.

"Крадците има как да разберат кога няма да бъдем у дома. Подходът е един и същ - наблюдение, проверка, а след това влизане. Те могат да ни проследят какъв е ритъмът на нашия живот. В същото време няма как да разберем, че ни следят. Често и Facebook ни издава, че не сме си вкъщи. Това може да се използва от крадците", сигурен е Христов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ако искаме да защитим дома си, то това не трябва и няма как да стане в последния момент.

"Трябва правилно да подберем охранителна фирма. Тя ни дава необходимото спокойствие, да знаем, че ако има проблем на адреса, то някой ще се яви веднага. Другото е правилният подбор на техниката - самата алармена система", допълни още специалистът в "България сутрин".

Христов обясни, че е доста трудно вече да се хващат крадците на място, защото един обир тече около една минута - през това време те влизат в помещението, задействат алармената система, пребъркват всичко и излизат.