Има ли опасност от тероризъм у нас? Този въпрос стана актуален, след като прокуратурата разкри, че в София е арестуван командир на "Ислямска държава".
"България служи за логистична база, тя е транзитна точка за членовете на терористичните групировки и опасност за националната ни сигурност има", посочи в студиото на "България сутрин" Bulgaria ON AIR експертът по сигурност проф. Боян Чуков.

Сириец с двойно гражданство, който живее в България от 2008 г., бе арестуван с обвинение в тероризъм. Според информацията той се е присъединил към групировката през лятото на 2013 г. 

Прокуратурата смята, че там той е взел активно участие в бойни действия, като е имал ръководни функции. При претърсването му е открит автентичен според разследващите документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, който удостоверява принадлежност към организацията.

Попаднал в полезрението на службите заради разследване за производство и разпространение на тютюн за наргилета.

"Това, че членовете на терористичните групи избират България за "почивна база", поставя една много лоша оценка на страната ни, тъй като сочи за високото ниво на корупция. В началото на годината излезе една монография на френски език, озаглавена "Балканите: База на джихадистите в Европа", а в българските медии все още се задава въпросът дали националната ни сигурност е застрашена", каза още експертът.

Д-р Акрам Наюф, Асоциация "Свободна Сирия", заяви, че задържаният сириец заплашва и сигурността на хората, и световния мир. 

"Българските служби трябва да вземат по-сериозни мерки", категоричен бе той,