Директорът на Културно-информационния център на България в Скопие Антония Велева заяви, че има щети по едната стена към конферентната зала в Центъра.

Нова провокация: Вандали трошиха български културен клуб в Скопие

Персоналът на центъра е установил щетата рано сутринта, когато са отишли на работа. Към момента полицията в Скопие извършва оглед на мястото и е започнало разследване.

"Откакто центърът беше открит преди няколко месеца като място за културно сближаване между двете ни държави, досега не е имало заплахи, нито посегателства към центъра и към персонала", заяви Велева пред БНТ.

Посегателството срещу културния център е станало тази нощ, когато неизвестни лица са успели да проникнат в сградата. Българското министерство на външните работи излезе с позиция, в която подчертава, че независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция.

На среща днес в МВнР, директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания, посочват от МВнР.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук