Общо 30 години затвор ще получат трима измамници - две жени и мъж, завлекли пенсионер от пловдивското село Белозем с над 130 хил. лева.

Това постанови Окръжният съд в Пловдив. 

Атанаска ще лежи 12 години в затвора при първоначален строг режим за измами и изнудване. Ще плати глоба в размер на 7000 лв., като ще се конфискува половината от имуществото ѝ, включващо кола. 

Братовчедка й Вида пък получи наказание от 11 години лишаване от свобода, също при първоначален строг режим. Ще плати глоба в размер на 6000 лв., като ще се конфискува половината от имуществото ѝ, включващо кола и недвижим имот. 

Съучастникът им Стоян пък ще лежи 7 години в затвора, при строг режим. Ще плати и глоба в размер на 5000 лв. 

Двете жени ще платят и 3757 лв. обезщетение на измамения пенсионер.  Тримата пък ще поемат разноските му по делото, които са в размер на 2000 лева. В тежест на тримата подсъдими са възложени и направените в хода на делото разноски.

 Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив, съобщава "Марица".

"Една от жените завързала по-близки взаимоотношения. Поискала заем от 3000 лв. и той й дал. Впоследствие му казва, че няма как да му ги върне и му предлага да се реваншира с ремонт на къщата, който ще извърши бригада. Отива до неговия дом с другите лица от ромски произход. Първо всичко се представя като безплатна услуга. След това обаче му искат пари", посочиха преди време на брифинг. 

Пенсионерът дал всичките си спестявания, а когато свършили - започнал да тегли кредит след кредит. Те го съпроводили до банкови институции, за да тегли.  Предвид, че много задлъжнява, му казват, че ЧСИ ще му вземе имотите.

Така възрастният мъж прехвърлил част от нивите си. Споделил за това на по-късен етап на свои близки, които вече се обърнали към органите на МВР.