В рамките на мащабна полицейска операция на територията на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия са арестувани осем души от държави на Балканите, заподозрени във финансиране на терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщава „Билд“, цитиран от „Фокус“.
 
В акцията са задействани 150 тежко въоръжени полицейски служители, които около 4:00 часа сутринта местно време (5:00 часа местно време) са обискирали седем къщи на семейство, пребиваващо в Оберхаузен.
 
Прокуратурата в Есен подозира, че те са част от терористична клетка. Говорителят на полицията Улрих Фасбендер поясни пред изданието: „Всички членове на семейството са под подозрение, че са събирали средства за терористичната организация „Ислямска държава“. Полицията обаче „все още не разполага“ с доказателства, че семейството е планирало нападение на територията на Германия.
 
И осмината арестувани са членове на едно семейство. Те са на възраст между 19 и 58 години, седем от тях имат германски паспорт, но идват от страни Балканите. Един от заподозрените е гражданин на Босна и Херцеговина.
 
Уточнява се, че две от жилищата са щурмувани от спецчасти, тъй като властите не са изключили възможността лицата в тях да са въоръжени. Към настоящия момент продължават обиските за търсене на доказателства, оръжия и експлозиви.
 
Осмината заподозрени в тероризъм трябва да бъдат изслушани пред съда в рамките на деня. След това ще бъде взето решение дали да бъдат оставени в ареста. Друга информация не се провежда с оглед продължаващото разследване.