Сраженията в Северозападна Сирия са принудили близо 140 000 души да напуснат домовете си през февруари, съобщиха от ООН в сряда. Режимът в Дамаск и неговият съюзник Русия ожесточиха бомбардировките си. От февруари над 138 500 жени, деца и мъже са изселени от северната част на Хама и южната част на Идлиб, каза Дейвид Суонсън от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Само за април те са приблизително 32 500 души.

Идлиб е защитен от масовата офанзива след септемврийската сделка, подписана от съюзника на Дамаск Русия и бунтовническия привърженик на Турция.

Но районът на около три милиона души е подложен на нарастваща бомбардировка, след като екстремистката група Хаят Тахрир ал Шам пое пълния контрол над нея през януари.

От ескалацията от февруари са загинали повече от 200 цивилни граждани.

Нова вълна от обстрел и въздушни удари тази седмица е била насочена към училища и медицински центрове, според Суонсън.

ООН е дълбоко загрижена от неотдавнашната ескалация, каза той.

Нападенията бяха насочени към части от Хама и южната част на Идлиб, включително селището Ал-Касабия.

По-голямата част от жителите на село Ал-Касабий, както се твърди, са били разселени в по-безопасни села поради военните действия в района," каза Суонсън.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека в сряда заяви, че обстрелът на режима през последните два дни е най-интензивен след споразумението между Москва и Анкара.

Най-малко седем цивилни са били убити при бомбардировките в сряда.

Съединените щати призоваха Русия да се придържа към ангажиментите си и да спре ескалацията на насилието в Идлиб.

"Насилието трябва да спре", заяви говорителката на Държавния департамент Морган Ортагус.

Около три милиона души живеят в Идлиб и прилежаща на тях бунтовническа територия, 1,7 милиона от които вече са били изселени в други части на Сирия, откакто конфликтът избухна през 2011 година.


Данните за тези, които са разселени там от февруари, са повече от два пъти повече от хората, принудени да се преместят по време на битки срещу групата на Ислямска държава (ИС) в Източна Сирия между декември и март.

Гражданската война в Сирия е убила повече от 370 000 души и е разселила милиони.