Бургазлията Цветомир Иванов се яви тази седмица пред Окръжния съд, след като подаде молба за предсрочно освобождаване. Той излежава присъда от 1 година и 2 месеца след поредния си арест с дрога. От наказанието остава малко над 1 месец, но татуираният мъжага вече напира да го пускат, съобщава "Флагман".

На пръв поглед присъдата изглежда кокошкарска, но 32-годишният мъж е доста интересна фигура. Според Специализираната прокуратура Иванов играе ключова роля в бандата, разбита от ГДБОП през 2012 г., която е ръководена от Виктор Боцев-Джуката и Красимир Кръстев-Простака.

Припомняме, че групата на столичния бос Джуката е сочена за наследник на тази на Митьо Очите, след като той влезе в затвора. Според разследващи ОПГ-то, което от октомври 2011 г. до 27 юни 2012 г. е пласирало наркотици в София, Бургас и Бургаска област - предимно хероин, амфетамини и марихуана, е разбито, след като Иванов е поставен под наблюдение. Така разследващите разплели черноморската връзка и постепенно стигнали до всички участници в схемата.

Бургазлията е стар познайник на органите на реда. През 2009 г. полицаи атакуваха нает от него апартамент в жк „Меден рудник" и откриха вътре оранжерия за отглеждане на марихуана и около 300 гр хероин, амфетамин и кока. Дрога е намерена и в апартамента на родителите на Иванов в жк „Лазур“. Само няколко дни по-рано Цветомир получава условна присъда за държане на наркотици, въпреки че е закопчан в жк „Изгрев“ с богат асортимент.

След излизането си от затвора през 2011 г. бургазлията не губи време и се хвърля с нова сила в „бизнеса“. Според Специализираната прокуратура Цветомир е имал ключова роля в бандата на Джуката. Именно поради тази причина в началото на 2016 г. той получава най-сериозната присъда след боса от Специализирания наказателен съд. Иванов е осъден на 8 години и 40 000 лв. глоба за участието си в ОПГ-то. Той, разбира се, обжалва присъдата и към настоящия момент тя не е влязла в
сила.

Освен Цветомир, босът Виктор Джуката отнася 9 години, Катерина Янева - 6 години и 40 000 лв. глоба, 5 години и 40 000 лв. глоба за Николай Симеонов-Шопа и 5 години лишаване от свобода за Георги Димитров, известен с прякора Пишката. Изненадващо Спецсъдът оправда сочения за другата ключова фигура в бандата - Красимир Простака, както и Николай Ников.

По време на делото станаха ясни интересни подробности от дейността на групата. Участниците в нея разфасовали на дози на наркотиците, получавани на едро от Боцев, и ги продавали на клиенти. За целта те ползвали услугите и на улични дилъри, като в повечето случаи им доставяли стоката, без да се виждат с тях. Оставяли я в тайници и информирали пласьорите от уличен телефон, когато въпросните тайници са „заредени“.


Иванов бе конвоиран в Съдебната палата през седмицата

От София до Бургас наркотиците били изпращани с куриерски пратки или в автобуси по редовни линии. В други случаи били превозвани с автомобил от Иванов и Янева. За много кратко време Иванов и Шопа поели пласмента не само за Бургас, но и за цялата област.

С оглед на множеството прояви на бургазлията, окръжният магистрат Георги Пепеляшев отказа да го освободи предсрочно. Иванов обаче така или иначе скоро трябва да излезе на свобода.

От пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че са информирали колегите си в Специализираната прокуратура за ситуацията. Не е изключено да бъде поискано налагането на постоянна мярка за неотклонение на 32-годишния мъж заради сериозната присъда, която го грози по другото дело, и по този начин да попари надеждите му за излизане на свобода.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!