Турция екстрадира у нас Димитър Желязков, известен като Митьо Очите. Тази вечер той ще бъде предаден на властите ни, с полет от Истанбул. След повече от 6 месеца затвор в турски затвор, Желязков се прибира у нас при изключителни мерки за сигурност.

Той беше арестуван преди шест месеца в компанията на бившия депутат от ДПС Несрин Узун и общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев.

Желязков у нас е обвинен задочно за лидер на престъпна група за рекет и трафик на наркотици. Прокуратурата настоява той да остане за постоянно в ареста.

С редовен полет, задължително с белезници и с цивилна охрана, такива са правилата при всяка екстрадиция на обвинен или осъден арестант. Такава организация е създадена и за Димитър Желязков.

"Направили сме си съответните преценки и сме преценили, че трима служители са достатъчни", каза Мариян Маринов, от сектор "Екстрадиция и конвой" от ГДО, цитиран от bTV.

По думите му, Желязков ще бъде предаден по съответния ред – от полицейския участък на летище „Ататюрк” и след това ще бъде качен на борда на самолета на турските авиолинии и ще пътува с българските служители до София.

„На летището ще го посрещне наш автомобил. Наш екип. Ще мине през съответния граничен контрол и се настанява на мястото, където е разпоредено. Досега не сме имали проблеми с него”, каза Красимир Беряков, началник на сектор конвоиране в областното звено „Охрана” в София.

Последните екстрадиции на семейство Баневи, обвинени за пране на пари и на Северин Красимиров, уличен за убийството на журналистка от Русе, не са създали проблем. Службите обаче винаги анализират риска от бягство и профила на задържания.

„Обръща се внимание преди всичко на това дали има информация за лицата, че гласят бягство. На второ място са характеристичните данни на самото лице. Дали е агресивен, как се държи”, допълни Красимир Бекяров.

Само веднъж се е случвало на арестант да прави опит за бягство, при това от борда на самолета.

„Лицето се отскубва от колегите от чужбина, които го охраняваха на борда на самолета вече и успя да отвори аварийния люк на самолета. След това – закъснение на полета и предполагам, че самолетът е бил сменен”, обясни Мариян Маринов.

Затова най-много се внимава с осъдените до живот, защото те вече са получили най-тежкото наказание и нямат какво да губят.

Каква е версията на Митьо Очите по обвиненията, които ще получи в следващите часове, ще чуем вероятно утре при гледането на мярката му за неотклонение в спецсъда.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!