Четири са хватките на имотната мафия, която с измами превръща богати хора в бедни, а психично болни и самотни старци – в клошари. Три от тях са познати и обезвредени до голяма степен със законодателни промени по предложение на Нотариалната камара (НТ), става ясно от думите на шефа й Димитър Танев. Но четвъртата е нова – манипулират пълномощни за сделки с имоти, издадени от кметове в малките градове на България и наши консули извън страната.
“По-рано имотните измами се извършваха чрез кражба на самоличност, фалшиви лични карти или удостоверения за наследници, провъзгласяващи неверни обстоятелства”, обясни Танев пред "Труд". Но тези хватки на мошениците отслабнали, след като през 2009 г. се създаде информационна система към камарата. Ето защо вече 8-а година нямало случай на фалшифициране на пълномощно за разпореждане с апартамент или земя, заверено от нотариус.

В това отношение сме надминали англичаните, твърди шефът на НТ: 2 млн. души от тях всяка година стават жертви на кражба на самоличност и страната губи от това 2,7 млрд. лири. Затова пък мошениците у нас взели да “премятат” 4-те хиляди градоначалници и консули, които имат нотариална компетентност да издават пълномощни. “С лозунги няма да ги спрем, а с действия”, казва Танев и предлага мерки за отслабване на най-новата им хватка.