Най-малко 20 души са убити, включително и двама полицаи, и над 100 са ранени при нападението по музикалния кънтри фестивал в Лас Вегас. Съобщава се, че най-малко един стрелец е изстрелял стотици куршуми по празнуващите. Междувременно в мрежата се появи пропагандно видео на ИДИЛ от май, в което терористите призовават своите поддръжници да извършват „така наречените атаки на вълка единак“ в Лас Вегас.
От полицията потвърдиха, че има един застрелян заподозрян. Според властите повече стрелци няма. Сигналите за стрелба в други части на града не са били потвърдени. Стрелецът е бил убит, след като полицаи са нахлули в стаята му в хотел Мандалей Бей, като са му взривили вратата. Стрелецът бе идентифициран само като местен жител.


От там съобщиха още, че издирват жена с името Мерилу Данли, за която се смята, че може да има информация, която да помогне на разследването на стрелбата. Тя е описвана като азиатка. Висока около 1.55 метра.  

Las Vegas shooting: Police hunt suspect's companion Marilou Danley
Представители на полицията и силите за контратероризъм в Лас Вегас са били в състояние на повишена тревога, след като 44-минутното видео на екстремистите, призоваващо към кръвопролития, се появило за първи път в мрежата. Към момента това не е потвърдено, но се смята, че видеото и днешната атака в Лас Вегас, при която загинаха 20 души и над 100 бяха ранени, са свързани. Видеото може да е било призив за действие за потенциалните джихадисти.

Във видеото на терористите се показват емблематичните хотели Caesar's Palace и the Bellagio, както и други известни места в града. Установено е, че кадрите са направени през 2015 година, но властите са сметнали, че заплахата е реална, особено с оглед на атентата в „Манчестър арена“ и с настъпването на празника Ден в памет на загиналите във войните (30 май), когато се е очаквало хиляди туристи да дойдат в града.

„Във всеки един момент в интернет някой може да призове за извършването на атаки от типа на вълка единак или някаква друга атака. Наша отговорност е да смятаме тези заплахи за основателни“, каза капитан Кристофър Дарси от полицията в Лас Вегас, който е начело на Южния център за контратероризъм в Невада, пише Las Vegas Review-Journal. „Би било безотговорно да не приемаме тези заплахи несериозно, по-специално, когато те идват от групировка като ИДИЛ, която е извършвала атаки и в миналото“, каза още той.

Пропагандисткото видео, разпространено от ИДИЛ на 17 май, включва екстремисти от САЩ, Канада, Великобритания, Русия и Белгия. Те призовават братята си мюсюлмани, които живеят на Запад, да извършват нападения по мирни граждани. Смразяващият клип, който е необичайно дълъг, също включва мъж, който изглежда като американец, да призовава поддръжниците на групировката да станат „вълци единаци“, " да се освободят" и да убиват, онези които отричат исляма, като ги ръгат с нож, хвърлят ги през прозорците и ги газят с колите си.
 

 


В клипа говорителят на ИДИЛ Абу ал Хасан ал Мухаджир се чува да призовава вълците единаци да извършват атаки в Америка, Русия и Европа.  
„Знайте, че нашата война с нашия враг е пълномащабна война и интересите на врага лесно могат да бъдат атакувани. Накарайте ги да си мислят само за тяхната сигурност, така вие ще отвлечете вниманието им от Халифата“, казва той в клипа.На заден фон се чува песен на германския рапър Десо Дог, чието истинско име е Денис Кусперт. Той е известен член на ИДИЛ.

Превод и редакция: БЛИЦ