Делото за убийството на наркобоса Иван Попов-Костов, което потресе Поморие в края на 2015 г., е пред финализиране. Според разследването всичко е ясно.
Убиец на Костов е Димитър Димитров-Бабата.

Помориецът е обвинен в предумишено убийство, извършено с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин. Ако бъде признат за виновен, Бабата може да получи от 10 до 20 години затвор. Той е екзекутирал знаковата фигура в ъндърграунда пред заведение в центъра на града, пред десетки свидетели. Според експертизите помориецът е изпразнил в Страшилището за шанаджиите цял пълнител от „Макаров“, общо 9 куршума. Специалистите са категорични, че 4 от куршумите са изстреляни от непосредствена близост в гърба на Костов, след като вече се свлякъл на плочките пред „Омара“.

Според аверите на Бабата той е защитавал живота си, тъй като наркобосът го погнал с нож в ръка. „Шанаджии, ще ви изкормя!“, били последните думи на 33-годишния бургазлия, преди да бъде разстрелян. Това поне твърдят двама от преките очевидци на убийството – Бабата и неговият авер Недялко Гетов. Той обаче едва ли е можел да говори много, след като е застрелян почти на входа на заведението.

Един от най-близките съратници на Костов - Гочо Гочев и също пряк очевидец на екзекуцията обаче представя по съвсем друг начин събитията от вечерта на 15-ти ноември. Гочев твърди, че са били причакани от трима души с качулки, като освен Бабата, пистолет е държал и Гетов.

„След като Иван падна, той се наведе и продължи да стреля в гърба му. Крещеше – ти ли си големия бос, какво стана сега”, каза в съдебната зала Бургаския.

Кой е убиецът Димитър Бабата?

Докато Костов е известна фигура в региона, досега Димитър Бабата не се беше появявал като сериозен фактор в местния ъндърграунд. Бабата завършва туризма в родния Поморие, специалност барман и сервитьор. Нахъсаният младеж обаче няма никакво намерение да си губи времето с разнасяне на чинии и приготвяне на коктейли и се влива в редиците на набиращия сериозна сила местен ъндърграунд. Според източници кариерата на Бабата стартира като част от ударната бригада на брата на един от най-влиятелните босове по това време.

Димитров иска да се хареса на новите си шефове и бърза да напомпа мускули, за да не отстъпва по нищо на колегите. Започва да прекалява с „химията“ и прецаква и двата си бъбрека. Стига се до животоспасяваща трансплантация, а донор става неговата майка. Именно заради тежкото си здравословно състояние, помориецът изкара само 3 месеца в ареста, въпреки че е обвинен в предумишлено убийство.

Бъбречната трансплантация обаче не спира кримикариерата на Бабата. Така се стига до единствената присъда на килъра на Костов до момента. Тя от 2008 г. за хулиганство и тежка телесна повреда. Саморазправата е над местен дилър, по прякор Лебеда. Също като убийството на наркобоса и тук престъплението е извършено показано – на плажа, пред едно от най-оборотните заведения в Поморие – „Ла Хавана“. За побоя Димитров получава условна присъда и вече е реабилитиран.

Според отлично информирани източници именно Бабата е уредил Костов да работи в Поморие. Двамата били приятели, познавали са се от близо 10 години. Тази теза е засегната от прокуратурата и в обвинителния акт по делото.Убиецът се яви на делото не с белезници и под охрана, тъй като е освободен под домашен арест заради тежкото си здравословно състояние

Изведнъж обаче настъпва разрив в отношенията. Според Бабата и аверите му, Костов показва, че не е забравил старите навици и започва системно да ги тормози. Така се стига до ударите с гумен чук по трансплантирания бъбрек на Димитър, които само няколко часа по-късно водят до убийството на наркобоса. Това поне е официалната версия за случилото се около 19 ч. на 15-ноември 2015 г. пред бар „Омара“ в центъра на Поморие.

Недосегаемият Костов

В периода преди разстрела Костов е в разцвета на силите си. Наркобосът има всички основания да се чувства недосегаем и да безчинства на воля. Той е хващан няколко пъти със сериозни количества наркотици, но въпреки това не влиза в затвора. Попов не е прибран и да излежи втората си влязла в сила присъда за ръководене на група за наркоразпространение, рекет и изнудване.

Костов вече е бил зад решетките по обвинения като лидер на наркобанда и опит за убийство, но се споразумява с прокуратурата и лежи само 3 години. Провиненията са от времето, когато Попов е един от най-свирепите лейтенанти на Митьо Очите.

Специалността на бригадата на бургазлията е да наказва дилърите, които продават извън монопола на боса.

Именно от този период е прозвището на Попов – Страшилището за шанаджиите.Въпреки че официално се води безработен, Костов се е радвал на скъпи придобивки, като този пистов мотор

Броени дни преди екзекуцията в Поморие, спецполицаи арестуват Костов в натъпканото му с наркотици Порше Кайен. Следва обиск в апартамента му в ж.к. „Славейков“, където също е открит различен асортимент дрога. Въпреки това той отново е на свобода и заминава за столицата с Гочо Гочев. Там двамата са сгащени в наркоквартира при спецакция на прокуратурата и СДВР. След изтичане на 72-часовата им мярка за задържане двамата се прибират в Бургас. На следващия ден заминават за Поморие, където по-късно Попов е разстрелян.

Недялко Гетов и Стойчо Казаков

Двамата съратници на убиеца също са доста добре познати в Поморие. За разлика от аверите си Казака е залавян няколко пъти с наркотици. В началото на 2012 г., тогава едва 19-годишен, Стойчо е сгащен, докато продава на млада жена. При обиска в дилъра са открити няколко дози марихуана и амфетамин. 

Името на Гетов пък лъсна по време на една от мерките за неотклонение на друг криминално проявен помориец – Мартин Душев, който беше обвинен за зверски побой над собственик на местен сайт. Тогава близък на Душев разказа, че именно Гетов е натопил Барбарона, защото имат стара вражда. По време на делото беше намесено името и на брата на съпругата на един от най-големите босове по Южното Черноморие. Той също бил част от групата на Бабата и сие.Недялко Гетов и Стойчо Казаков са заедно с Бабата, когато разстрелва бургаски наркобос

Интересното е, че само няколко месеца след като Барбарона е пуснат под гаранция от съдия Събчо Събев, той е сгащен в наркопланация в Каменар. Обвинен е като част от групата на Любомир Славов-Мазния. Както лично главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, именно Мазния и хората му са отговаряли за наркоразпространиението на територията на Поморие и част от Бургас. По непотвърдена информация основни свидетелите срещу Мазния са близки познати на Димитър Бабата

Самозащита или мафиотско убийство

Според източници, запознати с процесите в ъндърграунда, знакова фигура като Костов трудно може да бъде елиминирана без разрешение. Бургазлията е в играта повече от 10 години, знае всички мръсни тайни на босовете, има и сериозни покровители, които го пазят да не влезе в затвора.

Близо година и половина след убийството малцина са тези в Поморие, които вярват, че случилото се пред „Омара“ е случайност или самозащита.

В морския град се шушука, че бургазлията е ликвидиран, защото изведнъж е отказал да се отчита нагоре по веригата. 

Така неговият гарант е трябвало да разреши проблема. Престъплението е извършено по изключително показен начин, сякаш за назидание на непокорните, а тялото на гръмнатия наркобос седи с часове на плочките пред „Омара“ в локва кръв.

На този етап обаче подобни твърдения са само хипотези и те няма да се вземат под внимание при определяне присъдата на Бабата, защото не са доказани по време на разследването.

Източник: Флагман бг