Всяка пета жена, която е станала жертва на изнасилване, е била убита. Това показват данните от МВР и Министерство на правосъдието, цитирани от в. „Монитор“. Според цифрите само за последната отчетна година са били изнасилени 142 жени. От тях 30 са били убити. Статистиката обаче не е абсолютно точна, тъй като според МВР малка част от жертвите подават сигнал в полицията. От вътрешното ведомство обаче изтъкват, че половината от случаите са разкрити. Само за 2017 година са заловени 15 изнасилвачи. От началото на тази година те са с двама повече.

Първо в БЛИЦ! Пребитата от секс маниак адвокатка издаде извънредна новина и показа първи СНИМКИ на насилника й 

Друга притеснителна подробност обаче е, че изнасилванията на жени в България с увеличават стремглаво през последните три години. През 2016 г. са регистрирани 127, през 2015 – 118 случая на това престъпление. 142 са регистрираните изнасилвания за 2017 г., но това са само част от жертвите.

233 са блудствата, които представляват полово удовлетворяване без съвкупление, например насилствена орална любов или анален секс, който законът не третира като изнасилване. Освен това има и съвкупление с малолетни лица, част от които са деца или родственици на насилниците. Техният брой е 103.

Експерт с психо портрет на Викторио: Той е тежък психопат, убил е от злоба 

Наказанието в България за този вид престъпление е от 10 до 20 години затвор. Осъдените обаче са не повече от 20 за година, тъй като делата продължават повече време.

Последните, които са се изправили пред Темида за подобно престъпление, са български тийнеджъри, които изнасилили групово 13-годишно момиче в Германия. За разлика от нашето правораздаване германското се оказало по-бързо. Осем момчета на възраст между 14 и 17 години бяха обвинени, че са нападнали момичето, което се прибирало в къщи от плувен басейн, завлекли го в близка гора и го насилвали, докато не се намесила минаваща през гората жена. Всички обвиняеми са от български произход. Шест от тях бяха осъдени в съда във Вупертал. Другите двама избягаха със семействата си в България, където бяха задържани и ще бъдат съдени отделно. Главният извършител е осъден на 4 години и 9 месеца затвор, а основният му съучастник е осъден на 4 години затвор. Други двама получиха по-кратки присъди затвор, а останалите двама получиха изпитателен срок.

Изнасилване с убийство потресе България и преди седмици, когато момче от ромски произход насили и уби телевизионната водеща от Русе Виктория Маринова. Той също беше заловен в Германия и изпратен у нас, където да очаква присъдата си. Заради тежкото престъпление го грози доживотен затвор.

Друга плашеща статистика, изведена от социологически агенции у нас, показва пък, че всяка десета жена у нас е преживяла изнасилване. Данните идват от проучване, направено сред 1000 пълнолетни жени. Изводът е на база на анализ на отговорите, при които 4% признават, че те самите са били жертва на изнасилване, а 29% - че познават такава жертва. За 89% от анкетираните проблемът е или много сериозен или сериозен. Интересни са и реакциите на жертвите според това проучване. По-малко от една трета са съобщили в полицията за сполетялото ги, не всички са споделили и с най-близките си. В 76% от случаите насилникът е познат на жертвата. Според социолозите няма защитена територия – случва се в дома, на публични и на работни места. Проблемът има и медицински характер, защото в 65% от случаите мъжът е бил с някакъв вид психични отклонения, а в 24% - със сексуални.