Специализираната прокуратура провежда операция срещу корупцията по високите етажи на властта в Община Септември, научи БЛИЦ.
В момента полицията под ръководството на магистратите извършва претърсвания в кабинетите на кмета Марин Рачев и негови служители. Не са изключени и арести.

В операцията участва и Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор Сотир Цацаров.

Това е първата операциа на новия антикорупционен орган, създаден неотдавна. 

От м. август кметът на община Септември Марин Рачев е с повдигнато обвинение за данъчно престъпление с нанесени щети за бюджета в размер на около 13 млн. лева.

Преписката е започната в Окръжната прокуратура в Пазарджик, откъдето е прехвърлена по компетентност към СГП, където има специализиран отдел за данъчни престъпления.

През декември м.г. Софийска градска прокуратура е изпратила постановление на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд с 14 тома и 5283 страници доказателствен материал с извършени нарушения от кмета на Община Септември Марин Рачев. Това бе обявено тогава от съобщава инициативен комитет "Да спасим Община Септември", който информира, че рещу септемврийския градоначалник има достатъчно събрани доказателства за извършени престъпления, поради което следва да се образува наказателно производство.

"Извършените престъпления са от компетентността на Специализирания наказателен съд, респективно компетентна да образува наказателно производство да проведе разследване се явява Специализираната наказателна прокуратура", пише още в постановлението, цитирано от инициативния комитет.

Цитирани са данни за тежки нарушения на Закона за обществените поръчки - раздаване на поръчки по шуробаджанашка линия, липса на проведени процедури и контрол по изпълнението на поръчките, фалшива отчетност и др. Представени са доказателства за връзка с жената на кмета и сделка с фирма на нейна втора братовчедка. В преписката са налични данни от проверки на ДАНС и доклад от проверка на АДФИ за работата на Рачев.

"От взетите обяснения на засечените лица е видно, че фирмите нямат необходимата техника и работна сила за изпълнение на заложените дейности. Те не могат да обяснят какви точно дейности са осъществени, което е предпоставка да се смята, че фирмите им се управляват от други лица. По мнение на експерти в строителния бизнес нанесените щети на община Септември от гореизложената информация възлизат на около 13 000 000 лева", пише в постановлението. 

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!