Разбити витрини на магазини, плячкосвания, ранени полицаи: в нощта срещу неделя в Щутгарт, столицата на провинция Баден-Вюртемберг, се е стигнало до безредици, в които са участвали стотици млади мъже. Защо?


"Ситуацията е извън контрол", обяви говорител на полицията в Щутгарт в ранните часове на неделя (21 юни), уточнява "Дойче Веле". Няколкостотин души, които се придвижвали пеша из града, разбивали витрините на магазини и разграбвали стоката. Силите на реда са били замервани с бутилки и павета. Няколко полицаи са били ранени.


Полицията в Щутгарт е получила подкрепление от други градове в Баден-Вюртемберг

500 души са участвали в сблъсъците
Малко след полунощ в събота срещу неделя ситуацията в близост до Шлосплац се изострила. Стигнало се до сблъсъци, в които участвали около 500 души.

Местната полиция е получила подкрепление от цялата провинция. Едва към 3 часа положението отново било овладяно.

В Туитър се разпространяват видеа, на които се вижда как млади мъже трошат витрини на магазини и автомобили или вадят павета от уличната настилка.

Говорителят на полицията в Щутгарт подчерта: "Безредиците бяха огромни". Редица магазини са били засегнати, както и паркирани на улицата автомобили. Център на безредиците са били площадът Шлосплац и съседната улица Кьонигщрасе.

Разбити витрини и грабежи: Щутгарт в ранните часове на 21 юни 2020
Разбити витрини и грабежи: Щутгарт в ранните часове на 21 юни 2020

Защо се стигна дотук?
Според полицията, в неделя сутринта положението се успокоило. Силите на реда обаче ще останат във вътрешността на града. И предишните уикенди се е стигало до сблъсъци на млади мъже с полицията - но не и в тези размери, както в ранните часове на 21 юни.

Засега полицията не съобщава нищо за причините, породили сблъсъците, нито пък назовава имена на хора или групи, организирали размириците. И броят на арестуваните остава неясен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!