Той е отговорен за поредица от грабежи, в които от 2015 г. насам са откраднати повече от 16 милиона евро, пише Вечер.мк
 

Албанската и косовската полиция се опитват да реконструират събитията, довели до голямата кражба на летища в Тирана във вторник, когато група нападатели откраднаха 10 милиона евро. Загиналият лидер на групата, Адмир Муратай, или "човекът с 13 имена", се твърди, че е отговорен за серия от грабежи, в които са откраднати най-малко 16 милиона евро.Албанската прокуратура заяви, два дни след масовия грабеж на летище "Майка Тераса" в Тирана, че Адмир Муратай, който е бил убит в престрелка с полицията, докато групата нападатели бягала от преследването, е отговорен за поредицата от грабежи, в които до 2015 г. откраднати повече от 16 милиона евро.

Полицията в Албания, където се случиха повечето от грабежите, никога не арестува Муратай, но това успя да направи полиция в Гърция След това обаче той  избяга от затвора по впечатляващ начин и изчезна някъде в Косово или Албания.

Освен 12 албански, Муратай също е имал фалшиви гръцки документи по едно и също време и е избягал от затвора в Трикала, където е бил заловен за девет грабежа на територията на Гърция, в които дотогава са били откраднати около 2 милиона евро.
Малко след бягството Муратай организира група, която открадна около милион евро преди да напусне Гърция.След завръщането си в Албания, Муратай организира още два обира. Първо, през февруари 2015 г., от бронирана кола бяха откраднати 900 000 швейцарски франка, 800 000 паунда и 16,00 евро, година по-късно в Тирана, по същия начин откраднаха милион щатски долара и 200 000 канадски и австралийски долара.
През февруари 2017 г. групата на Адмир Муратай открадна 2,4 млн. евро, 200 000 долара, 260 000 паунда и 85 000 швейцарски франка в Тирана .

Албанската полиция твърди, че превозните средства, които неговата група използва в няколко кражби, са дошли от Косово, но колите са продадени законно. Също така албанските полицаи твърдят, че Муратай живял в Косово известно време, където е извършил редица пластични операции. Казват, че не се нуждае от маска, защото често променял външния си вид.

Превод: БЛИЦ