24-годишен мъж беше заснет как рита беззащитно малко куче в коридора на жилищен блок в София.

Сигналът за извършената жестокост е получен в полицията на 2 юни. След това мъжът бил задържан за 24 часа, а кучето е иззето и предадено на неправителствена организация.

При оглед в апартамента на извършителя е намерена тревиста маса. По случая е образувано досъдебно производство.

„Бих казал, че това е по-скоро от меките случаи на насилие над животни, но дори към  такива обществото показва пълна нетърпимост. Но в някои населени места, особено в по-малките, това е ежедневие и там никой не се намесва”, каза природозащитникът Явор Гечев в сутрешния блок на Нова ТВ.

В случай, че станем свидетели на насилие над животно, първо трябва да подадем сигнал на телефон 112. Ако те не окажат нужното съдействие, може да потърсим дежурен прокурор. При по-леки прояви на насилие БАБХ също имат правомощията да помогнат”, обясни Гечев. 

Наказателният кодекс предвижда 3 години затвор за увреждане, осакатяване или умъртвяване на животно. А когато става въпрос за жестокост, без доказано тежко увреждане, глобата е от 500 до 1000 лв.

„Ние предложихме текстове, в които наказанията са леко завишени. Те бяха гласувани на първо четене в НС. Ако бъдат приети окончателно, наказанието ще стане 4 години затвор”, добави Гечев.

Вижте повече във видеото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук