Разпит на ключов свидетел в съда извади на бял свят подробности как хора на подсъдимия бизнесмен Иво Прокопиев буквално са успели да манипулират търга за продажбата на остатъчния пакет акции в EVN. Подсъдими по делото за аферата са Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и трима от фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ - управителя Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев, пише "Монитор" в репортаж от съдебната зала.

Става въпрос за сделката в края на 2011 г., при който на Българската фондова борса бе продаден остатъчният пакет акции – 33%, от „EVN България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена, която според прокуратурата е

ощетила хазната с близо 21 млн.лв.

Пред съда Бойка Бончева, която е съсобственик на оценителска компания обясни, че фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ се е намесила в работата на нейното дружество-оценител, което е било наето от хората на олигарха, за да направи оценка на стойността на акциите. По този начин „Булброкърс“ е предопределил единия от методите за оценка на миноритарния пакет акции на EVN преди тяхната продажба през 2011 г.

„Булброкърс“ е бил избран от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол за инвестиционен посредник при продажбата на акциите на фондовата борса. А продажбата именно през борсата е било наредено на Агенцията от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Свидетелят Бойка Бончева е съсобственик и зам.-управител на „Инженеринг сервиз“, сертифицирано дружество като оценител на цели предприятия и на пакети акции. В продължение на 3,5 часа тя разказа подробно за начина, по който е била направена оценката на остатъчните акции на EVN.
През 2011 г. с фирмата се свързал Любомир Евстатиев, поискал среща и тя се осъществила в офиса на „Булброкърс“ на ул. „Шейново“ в София. На нея той обяснил, че предстои подписването на договор между „Булброкърс“ и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол за
продажбата на миноритарния

пакет акции на EVN

и поискал да направят оценка. “Инженеринг сервиз“ и „Булброкърс“ подписали договор и вместо възложителят да остави оценителят сам да избере метода, по който да направи оценката, му казал кой да е той.

„Евстатиев поиска да използваме метода на „дисконтираните парични потоци“, а не метода „чиста стойност на активите“, разказа пред съда Бончева. По принцип, при изготвянето на оценка оценителското дружество трябва да получи от фирмата, чиито акции ще оценява, документи, за да си свърши работата. Това са финансови отчети за поне 3 г. назад, бизнес-план за следващите 3-5 г., пояснения към различни ставки, одиторски доклади, справки за задължения и др.

„В случая обаче, Евстатиев каза, че „Булброкърс“ ще бъдат връзката между нас и EVN. Цялата информация, с която работехме, идваше от Евстатиев или Петър Василев“, разказа Бончева. Евстатиев представил на оценителите Петър Василев като човека, който от страна на „Булброкърс“ ще работи по оценката и че е квалифициран оценител, но не им показал документ, че той наистина има такава правоспособност. Бончева няколко пъти каза пред съда, че „Инженеринг сервиз“ нито веднъж не е контактувало с мажоритарния собственик на EVN в Австрия или поделението му у нас. Необходимите документи за оценката не само не идвали от EVN, а от „Булброкърс“, но и в недостатъчен обем, каза пък пред съда ръководителят на оценителския екип в „Инженеринг сервиз“ - свидетелят по делото Атанас Гиндев.
„Ако за нещо сме възразявали, то е било, че

нямаме директна връзка с дружествата,

предмет на оценка“, заяви Бончева. Тя разказа, че при изготвянето на оценка на акциите по втория метод - „пазарни множители“, сами поискали помощ от „Булброкърс, защото за него е необходима информация, която може да се вземе от терминалите на „Блумбърг“ и на „Ройтерс“, а достъпът до тях е чрез скъп абонамент, какъвто „Инженеринг сервиз“ нямал. „Когато докладите с оценките бяха готови, ние предложихме да се включат имената и на Петър Василев и Любомир Евстатиев, но и двамата отказаха с мотив, че няма нужда“, разказа Бончева. Евстатиев лично отишъл в оценителското дружество, за да вземе готовите доклади. „Изготвената от нас оценка няма как да е коментирана с EVN, защото „Инженеринг сервиз“ не е имал достъп нито до EVN България, нито до EVN Австрия“, заяви Бончева. Когато дошло време оценката на остатъчните акции на EVN да бъде защитавана пред Агенцията за приватизация официалните оценители били заобиколени.

„Не сме участвали в защитата на оценката пред Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В един момент Евстатиев се обади, че ще ходят на защита на оценката в Агенцията и че ние не им трябваме, но за всеки случай Гиндев да стои в офиса и ако им потрябва, ще го извикат“, разказа Бончева. По-късно се

обадил, че са защитили оценката пред Агенцията.

Бончева заяви още, че не помни дали са подписали договор с „Булброкърс“ за втората оценка, която направили 6 месеца след първата, въз основа на която е станала продажбата на миноритарния пакет акции на EVN. Втората оценка е направена по искане на Комисията за финансов надзор /КФН/ и тя е била след продажбата на акциите.

„Изготвянето на оценка по ликвидационна стойност е част от правилата и изискванията на КФН“, обясни Бончева. При втората оценка стойността била много по-голяма от първата. Разликата Бончева обясни с това, че оценките са правени в различни периоди.

„Оценката е валидна само към датата на изготвянето й. Две оценки на дружество в 2 различни дати могат да са различни“, каза Бончева.
Тя заяви пред съда, че през 2011 г. не е знаела, че „Булброкърс“ е представлявало както Агенцията за приватизация, която е продавала миноритарния пакет акции в EVN България, така и мажоритарния собственик EVN. Бончева твърди, че чак през 2012 г. разбрала, че дружеството й е защитавало интересите на държавата, а „Булброкърс“ - на EVN.

„За мен е абсолютно сблъсък на интереси.

Ако знаех за отношенията на „Булброкърс“ с EVN, щях да бъда много по-внимателна“, заяви пред съда Бончева.

„Не съм допускала, че „Булброкърс“ ще манипулира търга на борсата, както научих по-късно от г-н Мавродиев и медиите, които съобщиха за случая. Притесних се, защото оценката е на нашето дружество“, каза още Бончева. От разпита й стана ясно още, че е била свидетел как „Булброкърс“ е консултант на EVN по друг случай. „Инженеринг сервиз“ участвал при оценките на Хидроенергиен комплекс /ХЕК/ Горна Арда. „Бяхме част от одиторски екип, който спечели конкурс на НЕК за оценка на активите на ХЕК Горна Арда. На една от срещите присъстваха хора от EVN и служители на „Булброкърс“, които казаха, че са консултанти на EVN. Не бяха Евстатиев и Петров, а други хора от „Булброкърс“, разказа Бончева.
Докато течеше разпита на свидетелите по делото пък

подсъдимите се проявиха в съдебната зала.

Критики от прокуратурата отнесе Прокопиев, който няколко часа ту сядаше, ту ставаше от мястото си, като непрекъснато се разхождаше в съдебната зала. След като му бе направена забележка, от защитата му възразиха, че той се схваща от дългото седене и затова се движи из залата.

Междувременно пък друг от подсъдимите – Симеон Дянков, буквално прилегна на една от пейките в залата. Облеченият с оранжеви панталони ексминистър вдигна крака на една от скамейките, докато четеше романа „Възвишение“. След известно време обаче, явно му доскуча и реши да подремне на пейката.