Искането на Окръжната прокуратура в Силистра за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо избягалия от варненския затвор Димитър Братанов бе уважено от състав на Силистренския окръжен съд. 40-годишният Братанов бе привлечен като обвиняем за въоръженото отвличане на таксиметров шофьор, извършено на 29 юни 2016 г. при условията на опасен рецидив, както и за държане на два пистолета и боеприпаси. Това съобщиха от прокуратурата във Варна.
За първото престъпление законът предвижда наказание от 10 – 20 години или доживотен затвор.
 
Както БЛИЦ съобщи, около 12.00 часа на 29 юни издирваният заради бягство от варненския затвор Братанов бил засечен от полицейски служители в центъра на Силистра. При опит да бъде задържан, 40-годишният мъж насочил пистолет към таксиметров шофьор, качил се в таксито и му разпоредил да кара. Полицейската кола последвала таксито по улиците на Силистра.
 
Тогава Братанов стрелял срещу служебния автомобил. След като разбрал, че не може да избяга, наредил на шофьора да спре и се скрил в къща. Районът бил отцепен и след преговори с полицейските екипи, избягалият затворник се предал доброволно.
 
Задържан е с пистолет „Макаров“ с патрон в цевта, още един пистолет с шест патрона в барабана, както и с торбичка с 42 патрона. Димитър Братанов, известен в Силистра с прякора Кокала, е изтърпявал присъда за отвличане и заплаха за убийство в затвора в Белене. Оставало му да изтърпи още 1 година един месец и два дни от наложеното наказание от 4,6 г. лишаване от свобода и бил преместен във варненския затвор. В богатата си криминална биография той има 10 присъди, като е бил осъждан и за участието в бомбения атентат над дома на бивш окръжен прокурор в Силистра.