"Общо взето престъпниците се възползват от това, което най-лесно могат да направят. Да оставим настрана какви пари са отнети и какво може да се направи за сигурността на тези фирми. Това е една огромна язва, всички искаме да живеем в сигурна държава.". Това заяви криминалният психолог проф. Калин Гайдаров в ефира на БНТ по повод обира на инкасо в Благоевград.

Припомняме, че както БЛИЦ писа в събота в Благоевград беше извършен грабеж над инкасо автомобил. Един от охранителни пострада тежко, именно това е подробността, която разграничава тези случаи от предходни подобни, които се натрупаха през последните години.

"Ако забелязвате всичко е като под индиго. Хора са намери и успешен механизъм и го повтарят. Докато те не бъдат наказани, не можем да очакваме промени", посочи още той 

"Всеки се опитва да подобри организацията на дейността си. Фирмите обучават персонала си и относно простреляния охранител бих могъл да кажа, че действието на този служител, говори достатъчно. Въпросът е органите да се намесят подобаващо и да предотвратят такива случай.

Извънредни новини за простреляния охранител при обира в Благоевград СНИМКИ

България е малка страна, трябва да се знае кои са хората и да се действа изпреварващо. Къде са профилактиката, превенцията, активните мероприятия, това са неща, които трябва да се ревизират в техния спектър. С криминалния контингент трябва да се действа изпреварващо. Служителите са обучени да действат добре, но това са неща, които трябва да се изучават как се случват", заяви той.

"Другото, което трябва да се промени, са организацията на средствата. Винаги, като стане такова събитие, се сещам за един човек, който обяви, че организираните групи в София са ясни, макар че числото, което обяви той, е смущаващо. Ако проблемът е регионален, би било по-лесно да се работи по този проблем", обяви проф. Гайдаров.

По отношение на запаления автомобил край Мало Бучино, той коментира: „След като едно нещо работи, защо трябва да го променяме - въпрос на целесъобразност и тактика. Преценили са кое е най-удобно на тях. Ние се занимаваме с тези неща, за да има обществен отзвук“, завърши той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук