Два смъртни случая на деца с увреждания в център "Слънчево детство" - Шумен и дом "Калинка" в шуменското село Васил Друмев упорито се премълчават и са потулени с времето. Немарливост, некомпетентност и тотална незаинтересованост от страна на обслужващия персонал в дома е причина за гибелта на децата. Това твърди пред "България Днес" Велислава Францова, която към днешна дата вече не работи като възпитател на проблемни деца в Шумен и околията.
Напуснала по собствено желание, защото не могла да понесе насилието над настанените там деца. Неотдавна умира сляпо момче на 19 години, настанено в "Слънчево детство". Младежът издъхва в болница. Според детегледачката Францова причината е дехидратация и късно викане на Спешна помощ. Момчето, което имало редица заболявания, страдало от хроничен запек. Два дни преди да почине, получило нестихващо стомашно разстройство и памперсите му буквално преливали. Въпреки това лелките в дома не сметнали за нужно да повикат лекар, за да се установи причината. Друго дете от "Калинка" се дави в морето при устието на река Камчия. Това се случва пред очите на директорката, на останалите деца и възпитатели. 4 дни след инцидента тялото изплува на повърхността. "Информацията ви е вярна, има два смъртни случая.

Едното дете е удавено, другото е починало при неизяснени до момента обстоятелства. Ние сме уведомили полицията и оттам насетне не е в нашата компетенция какво се случва", заяви пред "България Днес" Георги Миланов, шеф на общинска дирекция "Социално подпомагане" в Шумен. Бившата гледачка на деца Францова твърди още, че младежите с увреждания са с хиперразвита сексуалност. Тя се съмнява, че наскоро едно дете насилило сексуално друго. Къде са били възпитателките тогава - отново въпрос без отговор. Скандалният център в град Шумен - "Слънчево детство", който преди дни нашумя заради сигнали за физическо насилие над беззащитни, всъщност приютява част от изведените от дом "Калинка" деца.

Глобалната идея е домовете в страната да бъдат закрити, а децата "разселени" в по-малки помещения и задължително в градска среда. Така се стига до направата на къщичките в Шумен - помещенията представляват малки и нови сгради, изградени по европейски програми. Отпуснатите пари по проекта възлизат на половин милион лева. Въпреки привидно нормалната материална база и обстановка се оказва, че зад стените на модерните центрове в града се случват ужасяващи неща. "Работата ми с тези деца е само и единствено защото исках да им помагам. Беше ми мъчно за тях, майка съм и не мога да остана равнодушна към съдбите им.

Получавах заплата в размер на 300 лв. Ако не ми се късаше сърцето, нямаше да работя тази тежка работа, а щях да стана сервитьорка и да си докарвам повече доход. В един момент психически не издържах да гледам как са малтретирани те от моите колежки. Възпитателката Деница Атанасова, която е записана да бие болно дете от "Слънчево детство", лично съм я чувала да казва, че тези невменяеми трябва да се бият по три пъти на ден за възпитание", със сълзи на очите разказа пред вестника Францова. Тя посочи още, че Атанасова не е първият случай на учителка, която тормози деца с увреждания. Преди нея арменка на име Арус Сертакян толкова често е скубала за косата болно момиченце, че накрая детето започнало да заеква от страх.

"Подавала съм лично сигнали до социалните, до кмета Любомир Христов, до полиция и прокуратура. Всички институции в града ме познават, а сега се правят на шокирани от изнесените твърдения. Отговорите всеки път бяха - няма данни за насилие", негодува Францова. Нещо повече, бившата детегледачка изрази възмущението си от факта, че вчера при децата са били Деница Атанасова и директорката Марина Андонова. "Нямат никакво право да са там, докато тече проверката по случая. Тези жени манипулират малчуганите и ще ги настроят да отрекат, че са били бити. Двете са комбина и свирепо ще си пазят работните места. Нека сега полицията в града покаже, че работи, и виновните агресорки да си понесат последствията", апелира Францова.